Hopp til innhold

- Takk for at dere deler Nelson Mandela med oss

SOWETO (NRK.no): Mandela sine kamper var deres kamper, sa USAs president under minneseremonien.

Avdøde Nelson Mandela minnes tirsdag under den offisielle seremonien på Johannesburg fotballstadionet FNB.

Følg minnemarkeringen direkte

– Verden takker folket i Sør- Afrika, sa USAs president Barack Obama da han talte under minneseremonien.

– Mandela sine kampar var deres kamper. Han var et ikon. Vi ser en mann som fortjente sin plass i historien fordi han kjempet. Han viste oss makten i handling, Madiba får meg til å ville bli en bedre mann og han er dypt savnet, sa Obama.

USAs president Barack Obama holdt en bejublet tale under den offisielle minneseremonien for Nelson Mandela i Sør-Afrika tirsdag.

Se hele Obamas tale til Mandela her.

- Denne seremonien viser hvilken stor mann Nelson Mandela var for hele verden. Jeg syns det er en ære å få lov til å være her og representere Norge. Norge gjorde et stort arbeid med å jobbe mot apartheid, sier statsminister Erna Solberg til NRK.

Sammen med kronprins Haakon er hun i Sør-Afrika for å overvære minneseremonien.

Elektrisk stemning

Stemningen var helt elektrisk og folk strømmet inn gjennom de åpne portene da minneseremonien startet tirsdag. Folk sang og danset rundt hele stadioen.

Ingen sikkerhetskontroll

Ingen sikkerhetskontroll for å slippe inn på stadioen.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

– Regnet er en velsignelse fra Gud, sier Cenny mens han sammen med resten av stadion synger «Mandela er min president.»

Til tross for åpne porter og ingen sikkerhetskontroll oppfører folk seg eksemplarisk. De få synlige politimennene ser ut til å ha kontroll på de glade og syngende sørafrikanerne.

– Jeg er her for å sørge, men også for å feire. Dette er vår måte å vise hvor glade vi er for vår store far. Vi bryr oss ikke om regnet. Vi kan være her i 24 timer uten noe problem, sier Agnes Matela til NRK.

FØLG SEREMONIEN VIA NRKs NYHETSSENTER

Buer når Zuma filmes

Hver gang Zuma dukker opp på storskjermen buer publikum.

Laster Twitter-innhold

Les også: – Verden har ikke sett maken

– Dette sier vel noe om at mange opplever at den politiske utviklingen i Sør-Afrika ikke oppfyller Mandelas mål. Det må være tøft å være politiker i Sør-Afrika for her får man klar beskjed foran alle verdens øyne. Samtidig er det bra at det er ytringsfrihet, sier Solberg.

Minnestunden for Nelson Mandela i Soweto i Johannesburg holdes på et stort stadion og det er ventet at over 80.000 sørgende deltar. Blant dem rundt 100 stats- og regjeringssjefer.

NRKs reporter Kristian Aanensen er på minneseremonien.

Flere statsledere kommer

Minneseremoni Nelson Mandela

Glade og syngende sørafrikanere under seremonien.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Over 90 ledere fra hele verden kommer til minneseremonien på fotballstadion i Soweto, blant dem 70 sittende og ti tidligere stats- og regjeringssjefer.

USAs president Barack Obama, hans kone og tre av hans forgjengere vil være til stede. Det samme vil FNs generalsekretær Ban Ki-moon, britenes statsminister David Cameron, Frankrikes president François Hollande og Irans Hassan Rouhani, Cubas Raul Castro og Zimbabwes Robert Mugabe.

Flere lands kongehus er også representert, blant annet Storbritannias, Sveriges og Danmarks. Fra Norge stiller statsminister Erna Solberg (H) og kronprins Haakon.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu kommer ikke fordi reise- og sikkerhetskostnadene blir for store. Fredsprisvinner Dalai Lama er blitt nektet visum til Sør-Afrika to ganger de siste årene og kommer heller ikke til seremonien.

Laster Twitter-innhold
Norges statsminister og kronprins deltar under minnesseremonien til Mandela.

Statsminister Erna Solberg og Kronprins Haakon ankommer Sør-Afrika.

SISTE NYTT

Siste nytt