NRK Meny
Normal

- Føler meg bra, men har malaria

- Jeg føler meg bra, men har fortsatt malaria, sa Tjostolv Moland i retten i Kisangani i dag. UDs Elisabeth Slåttum er også i retten i Kisangani.

Joshua French, Tjostolv Moland og UDs Elisabeth Slåttum
Foto: Kristian Aanensen / NRK

Kristian Aanensen i Kongo
Foto: NRK

- Nå som det nærmer seg slutten på andre rettsrunde, er det en lettelse å tenke på at neste steg er høyesterett i Kinshasa, sa Joshua French til nrk.no før retten ble satt.

Joshua French og Tjostolv Moland satt lenge helt alene i rettslokalet i Kisangani. Men nå er retten satt.

I retten er også de to nordmennenes juridiske rådgiver i Kisangani, advokat Marius Dietrichson og UDs Elisabeth Slåttum.

En rettsmaraton

- Denne rettsaken i Kisangani har tatt nesten sju måneder. Nå håper vi tempoet øker fram til behandlingen i Kongos høyesterett, sa French.

LES OGSÅ: Neppe dom før i desember

Han tror det er en fordel, både juridisk og politisk, å forlate denne regionen og denne byen. Han håper at saken blir ferdigbehandlet i høyesterett i løpet av januar.

- Deretter hadde det vært fint om Kongo og Norge kunne bli enige om en løsning, sier den ene av de to dødsdømte nordmennene.

En god natts søvn

Den andre, Tjostolv Moland, ser bedre ut i dag. - Jeg har fått en god natts søvn, sier han. Armene hans er fortsatt hovne, og han sier han har mye vann i kroppen.

Terrence Robins fra den britiske ambassaden og Elisabeth Slåttum fra UD

Terrence Robins fra den britiske ambassaden og Elisabeth Slåttum fra UD sammen med nordmennene

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Terrence Robins fra den britiske ambassaden i Kinshasa er også tilstede i rettssalen i dag. Årsaken til den britiske interessen er at Joshua French også har britisk statsborgerskap.

Det er ventet at det er den sivile parten som skal legge frem sin sluttprosedyre. Siden får aktor, og til slutt forsvarerne, ordet. Spørsmålene om erstatning vil bli sentrale.

Penger til enken

Aktor forteller retten at Dina-stiftelsen til predikant Rune Edvarsen har gitt penger til enken etter den drepte sjåføren siden mai, og at den sivile parten må ta hensyn til dette når den krever erstatning.

Enkens forsvarer benekter at hun har fått noen penger, og hun og familien må derfor forklare seg for retten.

- Jeg har fått 200 dollar i måneden fra kirken. Dette har jeg verken fortalt min far eller advokaten sier hun.

nrk.no følger saken.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt