Hopp til innhold

Alt du må vite om TV-aksjonen

Gled deg til årets største dugnad. Artister og kjendiser står i kø. Her er alt du trenger å vite om den over åtte timer lange TV-sendingen.

Leo Ajkic, Mikkel Niva, Line Andersen og Benedicte Bendiksen leder årets TV-aksjon.

Denne kvartetten leder TV-aksjonen 2017.

Foto: Julia Naglestad

For første gang skal TV-aksjonen flytte deler av sendingen sin ut av studioene i Oslo og i år blir det pangstart på Lillehammer.

Samtidig som 100.000 bøssebærere strømmer ut i gatene for å banke på 2,2 millioner dører, starter den lange og innholdsrike TV-sendingen på NRK.

Du kan følge sendingen på NRK1 eller her.

– Blir kjempemoro

Den første programlederen du møter i år er Benedicte Bendiksen fra Supernytt. I to timer skal vi være med henne og elevene ved Søre Ål barneskole på Lillehammer på reportasjer, intervjuer og lek.

Benedicte Bendiksen

Programleder Benedicte Bendiksen fra Supernytt starter TV-aksjonen på Lillehammer i år.

Foto: Espen Aarsvold / NRK

P3aksjonen er med fra Trondheim hver time og artister.

– Jeg gleder meg veldig til å vise frem elevene på Søre Ål skole denne søndagen. De har stått på i flere dager med å sette seg inn i landene det handler om i år. De har lest historie, tegnet kart og laget mat. Ja, rett og slett blitt litt eksperter. Nå gleder de seg til å dele det de har lært med resten av Norge, sier Benedicte Bendiksen.

Hun får hjelp av Stian Sandø fra Newton i sendingen fra Lillehammer. Også han gleder seg.

Stian Sandø

Stian Sandø fra Newton skal være programleder sammen med Benedicte Bendiksen fra Supernytt.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– Jeg synes det er fett at barn hjelper barn. Selv skal jeg løpe på Lillehammer og få folk til å løpe. TV-aksjonen er mitt favorittkonsept, sier han.

Når alle bøssebærerne er ferdige klokka 18, flytter vi oss til Oslo hvor programledere Line Andersen og Leo Ajkic står klare sammen med auksjonarius Mikkel Niva.

Line Andersen har vært på reise til Colombia og Leo Ajkic har vært i Sør-Sudan.

Programledere for TV-aksjonen 2017

Programlederne Leo Ajkic, Mikkel Niva og Line Andersen vil lede TV-aksjonen fra Oslo.

Foto: Julia Naglestad / NRK

I løpet av sendingen skal vi innom begge landene for å se hvordan barna i UNICEFs skoleprogrammer har det og hvilke håp de har for fremtiden.

– Gjennom å være programleder har jeg fått reise til Colombia, sett og lært at utdanning ikke bare er viktig, men livsviktig. Samfunnsengasjementet mitt følger meg uansett hva jeg jobber med, men denne gangen blir det spesielt når jeg skal lede TV-aksjonen, sier Line Andersen.

– Da vi jobbet med «Flukt», så jeg mange barn som måtte jobbe og drive med andre ting enn å gå på skole. Samtidig vet jeg at min familie kom til Norge mye på grunn av meg og min søsters utdanning og fremtid. Dette gjør årets TV-aksjon spesielt viktig for meg, sier Leo Ajkic.

Auksjonarius Mikkel Niva er på plass og klar til å lage liv i studioet på Marienlyst. Han skal vise frem årets objekter, men det er bare noe av det han gleder seg til.

– For det første gleder jeg meg til å kjenne trykket fra alt det som skjer der ute i landet. Har bare vært med på dugnad i borettslaget før jeg, og der var vi kanskje ti stykk, sier Mikkel Niva lattermildt.

Han gleder seg til den store dugnaden.

– Nå er vi et helt land som skal ut å stå på så da regner jeg med at det kommer til å merkes. Som auksjonarius er jeg også veldig spent hva folk kommer til å by for tingene. Vi har så mye kult som jeg gjerne skulle hatt selv.

Stor artistdugnad

En av gjestene som stiller opp for TV-aksjonen i år er Maj Britt Andersen. I over 30 år har hun engasjert seg i barns rettigheter og velferd.

– Jeg har først og fremst engasjert meg i barn som en musikalsk brobygger. Jeg har fått være med til mange forskjellige land. Det har lært meg utrolig mye som jeg har tatt med meg i musikken.

Maj Britt Andersen

Maj Britt Andersen er en av artistene som kommer til TV-aksjonen. Hun har vært engasjert i skole og utdanning for barn i over 30 år.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Det startet allerede på 80-tallet med et barnehjem i Polen. De siste årene har hun engasjert seg for barn i Malawi og India.

– Musikken er en fin måte vise barn i Norge hvordan det er i andre land. Jeg har møtt sterke, flotte og stolte folk, som vi kan lære mye av. Det å se barn få skole og utdanning gir håp. Spesielt når skolegang redder dem ut av fattigdom. Jeg synes det er fantastisk at jeg kan være med å hjelpe.

I tillegg til Maj Britt Andersen kommer blant andre hælene Bøksle, Trygve Skaug, Lars Vaular, Kringkastingsorkesteret og mange fler.

Kjendisene stiller

Mange kjente fjes dukker også opp i TV-sendinga, men i en litt annen form enn tidligere.

– Antall kjendiser i telefonpanelet er redusert i år. Publikum ringer ikke lenger så ofte inn penger via telefon, men de gir stadig mer via sms og Vipps under sendingen, forklarer prosjektleder for TV-aksjonen, Ida Scheie.

Kjendisene skal blant annet «gi jernet for Unicef». Det gjør de med blant annet en quiz. Der riktig svar utløser penger fra ulike sponsorer. De skal også snakke opp auksjonsobjektene til inntekt for TV-aksjonen.

Hver time stiller et kjendispar opp.

Første par ut er komikerne Henriette Steenstrup og John Brungodt. Klokka 20 er verdensmester Karsten Warholm og treneren Leif Olav Alsnes med. Fra klokka 21 møter du Gisle Gjevestad Agledahl fra «Jævla Homo» og Line Elvsåshagen. Siste par ut er Kåre Magnus Bergh og Ingrid Gjessing Linhave.