Hopp til innhold
Info fra NRK

H.M. Dronning Sonja er høy beskytter for NRK TV-aksjonen

NRK TV-aksjonen fyller 50 år i 2024, og årets TV-aksjon går til Barnekreftforeningen. I jubileumsåret er Hennes Majestet Dronning Sonja høy beskytter.

Dronning Sonja smiler og ser rett i kamera. Pen, hvit kjole og grønt halskjede og øredobber.

Kongefamilien har hatt tradisjon for å stille som høy beskytter for TV-aksjonen helt siden starten i 1974. I år har H.M. Dronning Sonja denne viktige rollen.

Foto: Jørgen Gomnæs / Det kongelige hoff

– Vi gleder oss stort over at Dronning Sonja er høy beskytter i NRK TV-aksjonens jubileumsår. At kongefamilien engasjerer seg i verdens største dugnad år etter år, betyr så mye for å engasjere hele landet, sier Nina E. Larsen, leder for NRK TV-aksjonen.

Dronning Sonja var også høy beskytter for den første TV-aksjonen for 50 år siden. Siden da har hun vært beskytter flere ganger, sist i 2019 da NRK TV-aksjonen gikk til Care.

Årets TV-aksjon

I år går NRK TV-aksjonen til Barnekreftforeningen og etablering av familiehus. I familiehusene kan barn med alvorlig sykdom og familien deres bo sammen mens barnet er under behandling. Slik blir søsken også ivaretatt, og familien kan skape gode stunder i en vond tid.

– Når et barn blir sykt, rammes hele familien. I familiehusene kan foreldre få tid og plass til å ta vare på seg selv, barna og hverandre. Søsken kan få være sammen med familien, og det skal være rom for både glede og fortvilelse, sier Trine Nicolaysen, generalsekretær i Barnekreftforeningen.

Familiehusene skal etableres i nærheten av universitetssykehusene i Tromsø, Trondheim, Bergen og Oslo. Et slikt tilbud finnes allerede i våre naboland.

Bøssebærere i hele landet

I år avholdes NRK TV-aksjonen søndag 20. oktober. Da skal bøssebærere besøke hjem i hele landet.

– 20. oktober går 100 000 mennesker årets viktigste søndagstur. Bøssebærerne er hjertet i TV-aksjonen, og det er dette besøket på døra som sørger for at vi samler inn så store summer til den viktige saken, sier Nina E. Larsen.

Skjermdump fra sendingen i 1974: Bildet er i svart/hvitt og viser dronning Sonja bak en mikrofon, der hun holder frem en bøsse i sin høyre hånd.

Dronning Sonja var også høy beskytter for den første TV-aksjonen for 50 år siden.

Foto: NRK