TOPSHOT-CORRECTION-SYRIA-CONFLICT-EDUCATION

Pengene som samles inn i årets TV-aksjon skal gå til Unicefs arbeid for å skaffe barn rammet av krig og konflikt utdanning.

Foto: AMER ALMOHIBANY / Afp

TV-aksjonen 2017

Søndag 22. oktober går verdens største dugnad av stabelen. I år er det skolegang og håp som er i fokus.

Mindre enn to prosent av de humanitære budsjettene i verden går til utdanning. Når barn i krig og konflikt ikke får lære, står et helt lands fremtid på spill. Det vil Unicef være med på å forandre ved å bruke midlene fra årets TV-aksjon på barn.

Innsamlingsrådet har tildelt TV-aksjonen 2017 til Unicef. Pengene som samles inn skal gå til deres arbeid for å skaffe barn rammet av krig og konflikt utdanning. Landene Unicef har valgt å søke om midler til er Colombia, Mali, Syria, Pakistan og Sør-Sudan.

TV-aksjonen 2017

Årets høye beskytter

Hvert år utnevner Kongehuset en høy beskytter av TV-aksjonen, og i år er det H.K.H. Kronprins Haakon som har tatt på seg rollen.

– Det er utrolig meningsfullt å være med på TV-aksjonen. Det er en helt unik dugnad. Vi må hjelpe de som er sårbare, og i år er det kanskje de mest sårbare av de sårbare TV-aksjonen skal hjelpe: nemlig barn i krig og konflikt, sier årets høye beskytter.

Krongprins Haakon er TV-aksjonens høye beskytter i år

– At TV-aksjonen i år handler om barn gjør det ekstra meningsfylt å gjøre en innsats, sier kronprinsen til NRK.

Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Når Kongehuset innvilger beskytterskap skjer det som oftest for en periode på fem år, men ordningen er noe annerledes for TV-aksjonen. Helt siden oppstarten i 1974 har hver aksjon fått sin egen representant fra Kongehuset.

Ordningen med beskytterskap fungerer ifølge Kongehuset som en anerkjennelse av organisasjoner og arrangementer innenfor viktige områder i samfunnslivet.

Kronprinsen har i år besøkt Jordan for å prate med syriske flyktninger om blant annet utdanning. Der ble han også dypt imponert over hvordan Unicef jobber.

– De går inn i konfliktområdene med én gang det er mulig og forsøker å få barna inn på skolen igjen. Organisasjonen tar vare på hele barnet og gjør en fantastisk innsats for å skaffe dem en normalitet i livet igjen. På den måten kan barna forhåpentligvis bygge opp et godt og stabilt Syria igjen for framtiden.

Og det er ikke første gang kronprinsen er med i TV-aksjonen. I 1988 lærte han blant annet Titten Tei hvordan man skulle telle pengene i innsamlingsbøssa:

I 1980 var kronprinsen å se i TV-aksjonens studio.

Hvert barn er en mulighet

De fem landene som aksjonsmidlene skal brukes i har til felles at barn og unge har opplevd krig og konflikt på nært hold. Krigens herjinger har frarøvet mange av dem muligheten til å gå på skole.

– Mange av barna i alle disse landene har måttet flykte fra skolene, de har fått skolene bombet eller lærerne deres har blitt drept eller også måttet flykte. Så de trenger at vi hjelper til med å få dem tilbake på skolen, sier Camilla Viken, generalsekretær i Unicef Norge.

Barn som er redde, har vanskelige for å lære. Derfor sørger Unicef også for barnas trygghet. Organisasjonen jobber med å skape et miljø som fremmer læring og samhold, og undervisningsoppleggene er tilpasset opplevelsene barna har hatt. Unicef jobber for at lærere, foresatte og hele lokalområdet skal involverer seg i barnas utdanning, slik at trygghetsfølelsen og samholdet også finner sted utenfor klasserommet.

Camilla Viken, generalsekretær i Unicef

Generalsekretær i Unicef Norge, Camilla Viken.

Foto: Elise Øygaren / NRK

– Det er én ting barn i disse landene vil ha og det er utdanning sånn at de kan bli lærere, snekkere og leger, og hjelpe til i landet sitt når de blir store, sier Viken.

Når barn og unge i krig og konfliktområder ikke får utdanning, går de ikke bare glipp av kunnskap, men de står også i høyere fare for å bli utnyttet og utsatt for overgrep og misbruk. Utdanning er derfor både viktig for barns utvikling og for tryggheten deres.

Les mer detaljert om hvert land og hva Unicef skal bruke midlene på i denne faktaboksen:

Årets programledere

I år er det Line Andersen og Leo Ajkic som har fått det ærefulle oppdraget å lede seerne gjennom direktesendingen fra Oslo.

Programledere for TV-aksjonen 2017

Programlederne gleder seg til TV-aksjonen.

Foto: Julia Naglestad / NRK

– Min familie kom til Norge mye på grunn av meg og min søsters utdanning og fremtid. Dette gjør årets TV-aksjon spesielt viktig for meg, sier Leo Ajkic.

En annen viktig del av TV-aksjonen er auksjonen, og i år er det Mikkel Niva som er auksjonarius. Hans jobb er å holde oversikt over alle objektene som er donert til TV-aksjonen og hvilke bud som kommer inn. Mikkel skal også lede kjendisene som kommer innom sendingen gjennom spill og moro, og passe på å holde dugnadsånden i studio på topp.

Benedicte Bendiksen er programleder i TV-aksjonen 2017

– Til vanlig jobber jeg med programmer for skolebarn, derfor føles det ekstra godt å få være med å jobbe for at barn i andre land også skal få mulighet til utdannelse.

Foto: Julia Naglestad / NRK

Nytt av året er at de første to timene av sendingen skal foregå utenfor Oslo. På Lillehammer skal Benedicte Bendiksen og elvene ved Søre Ål skole stå for underholdning og konkurranser, samtidig som bøssebærere over hele landet er ute og banker på dører.

44 år gammel tradisjon

TV-aksjonen så dagens lys i 1974, og siden da har den storstilte, nasjonale dugnaden vært en årlig innsamling. Til sammen er det samlet inn over syv milliarder kroner til humanitære formål.

Organisasjonen som tildeles aksjonen mobiliserer et storstilt apparat på aksjonsdagen. Innsamlingen foregår på flere måter, men målet er at alle landets husstander skal få besøk av en bøssebærer. Bøssebærerne omtales ofte som «TV-aksjonens ryggrad». Og det skulle bare mange: hvert år stiler 100 000 opp for å banke på 2,3 millioner husstander og samle inn penger. Det er ikke rart TV-aksjonen kan sies å være verdens største dugnad!

H.M. Dronning Sonja var med i 1974 da TV-aksjonen så dagens lys, den gang under navnet «Flyktning 74».

– Våre medmennesker, flyktningene, trenger og fortjener vår hjelp, sa dronning Sonja under åpningen av den første aksjonen i 1974.

Ønsker du å bidra?

Dersom du ønsker å bli bøssebærer finner du informasjon om det er.

Se hva din jobb, organisasjon, skole, trossamfunn eller kommune kan bidra med her.

Del gjerne dine bilder med oss ved å bruke emneknaggen #NRKTVaksjonen eller last opp dine bilder her.

Laster innhold, vennligst vent..

TV-aksjonen sendes søndag 22. oktober kl. 15:55 på NRK 1.