Hopp til innhold
Info fra NRK

Kronprins Haakon høy beskytter for TV-aksjonen

H.K.H. Kronprins Haakon er høy beskytter for TV-aksjonen 2023.

H.K.H. kronprins Haakon

Kongefamilien har hatt tradisjon for å stille som høy beskytter for TV-aksjonen helt siden starten i 1974. I år har H.K.H. Kronprins Haakon rollen.

Foto: Jørgen Gomnæs / Det kongelige hoff.

– Vi er veldig takknemlige og gleder oss over at kronprinsen er høy beskytter for årets TV-aksjon i NRK, sier Birgitte Lange, generalsekretær i Redd Barna i en pressemelding.

Å hjelpe barn som er rammet av krig og konflikt er målet for årets aksjon. Pengene fra TV-aksjonen vil bidra til at Redd Barna kan gi over 100 000 barn mulighet til å leke, lære og leve i fred.

Lange påpeker at Redd Barna har kjempet for å beskytte barn som lever i krig og konflikt i over 100 år. - Aldri før har så mange barn vært på flukt som nå. Barn som lever i krig og konflikt har også rett til å leke og lære, og leve i fred. Å gi barn pusterom i en vanskelig situasjon er det årets TV-aksjon handler om, sier Lange.

Lang tradisjon for at kongfamilien stiller opp

TV-aksjonen i NRK har blitt arrangert siden 1974, og kongefamilien har tatt del siden starten.

– TV-aksjonen NRK er en del av den norske folkesjela og har dype røtter i oss all. Vi er så takknemlige for at H.K.H. kronprins Haakon er høy beskytter i år, sier Nina Larsen, leder for TV-aksjonen.

Ønsker å hjelpe krigsskadde barn

Hvert sjette barn i verden vokser opp i krig og konflikt. Redd Barna er til stede der barna trenger det, og bidrar til at barn, og de som stiller opp for dem, får hjelpen de trenger.

Årets TV-aksjon går til tiltak som gjør familiene, skolene og nærmiljøene tryggere for barn. Midlene fordeles mellom prosjekter i Ukraina, Syria, Bangladesh, Sør-Sudan, Den demokratiske republikken Kongo og Norge. I Norge hjelper vi barn som har flyktet fra krig og konflikt.

– Søndag 22. oktober går 100 000 årets viktigste søndagstur. Bøssebærerne er hjertet i TV-aksjonen, og det er dette besøket på døra som sørger for økt kunnskap om årets tema, og at vi samler inn så store summer til den viktige saken, sier Larsen som leder årets innsamlingsaksjon i NRK-regi.

Sist gang kronprinsen var høy beskytter for TV-aksjonen var i 2021. Da gikk midlene til Plan International Norge sitt arbeid mot barneekteskap. I år stiller han altså opp for Redd Barna og TV-aksjonen i NRK 2023.