Hopp til innhold

Vil ha lokale penger til røyeoppdrett i Lierne

Gründer John Helge Inderdal håper at flere lokale investorer vil satse på røyeoppdrettsanlegget som skal bygges i Lierne neste vår.

John Helge Inderdal

John Helge Inderdal håper på lokal oppslutning om oppdrettsanlegget i Lierne.

Foto: Torgeir Skeie / NRK

– Dette er et prosjekt som har ligget mitt hjerte nært i mange år, sier John Helge Inderdal til NRK.

Han har de siste tre årene jobbet med å opprette et landbasert oppdrettsanlegg for røye i Sørli i Lierne. Prosjektet nærmer seg nå realisering, og etter planen skal byggingen av anlegget begynne til våren.

Inderdal, som på 1980-tallet etablerte Lierne Bakeri før han solgte det i 2011, skal torsdag kveld holde et investormøte i Lierne kommune.

– Vi inviterer interesserte som ikke har hørt om hvordan vi har tenkt å gjøre dette til å komme og høre på oss og kanskje vise interesse for å investere penger i et godt prosjekt, forteller Inderdal.

Ønsker lokalt eierskap

– Vi har over halvparten av kapitalen på plass allerede, sterke aktører er med på eiersida. Det står ikke og faller på de lokales engasjement, men jeg ønsker at vi skal ha et sterkt lokalt eierskap, sier Inderdal.

– Vi investerer 200 millioner i fase én, så det er stor investering både innen oppdrett og spesielt for Lierne, forteller han videre.

Alf Robert Arvasli, ordfører i Lierne kommune, setter stor pris på Inderdals prosjekt.

Vi trenger alt av ny virksomhet i den omstillingsperioden vi er i nå, så jeg vil tro at det er mange som vil møte opp og høre om planene og kanskje legge noen kroner i å investere i dette. Nå får vi bare håpe at det lykkes og at man får komme i gang, sier Arvasli til NRK.

Miljøvennlig

Inderdal sier anlegget vil bruke det beste innen miljøvennlig teknologi for å forhindre skade på omgivelsene.

– Anlegget vil bli fastklemt mellom to nasjonalparker, og regimet for å ivareta miljøet er jo veldig strengt. Derfor har vi valgt å utvikle det strengeste som er kjent innen renseteknologi, slik at vi ikke forurenser miljøet rundt oss. Det er ganske unikt innen oppdrettssammenheng, så dette blir nok en pioner innen ikke bare røyeoppdrett, men innen all landbasert produksjon.

Denne typen teknologi er kostbar, og blir derfor ikke brukt av mange andre oppdrettsanlegg.

– Med laks ville det per i dag blitt for dyrt. Røye har en høyere salgspris, som muliggjør en høyere kostnad der du likevel kan selge med fortjeneste, forklarer Inderdal.