NRK Meny
Normal

Vil ha flere svar fra Haga

Kontrollkomiteen håper statsråden legger alle kortene på bordet.

Eli Arnstad

Stortingets kontrollkomité ber statsråd Åslaug Haga (Sp) svare på seks nye spørsmål rundt den omstridte konsulentavtalen med Eli Arnstad.

- Vi mener noen av svarene Haga ga oss i første runde var utilstrekkelige, og vi vil at hun utdyper mer. Vi håper at hun nå legger alle kortene på bordet slik at vi slipper å dra ut dette bit for bit av henne, sier Høyres Per-Kristian Foss, medlem av kontroll- og konstitusjonskomiteen.

Han understreker at komiteen ikke har besluttet å åpne sak i denne omgang.

Enighet om nye spørsmål

Ifølge komitémedlem Carl I. Hagen (Frp) er det enighet i kontrollkomiteen om å sende de nye spørsmålene til Haga. Olje- og energiminister Åslaug Haga har vært i hardt vær siden det ble kjent at partifelle

Eli Arnstad hadde fått en rundhåndet konsulentavtale i Hagas departementet helt uten anbudsrunde. Dette skjedde bare tre uker etter at Arnstad gikk på dagen som Enova-direktør.

Arnstad var det eneste navnet på blokka da hun fikk det omstridte konsulentoppdraget i desember i fjor.

Kun en leverandør var å anse som aktuell for dette oppdraget, heter det i departementets anbudsprotokoll, som VG har fått innsyn i.

Haga foreslo

Statsråd Åslaug Haga (Sp) skriver i et brev hun sendte Stortinget sist fredag at det var hun som kastet fram Arnstads navn først, men at hun overlot til embetsverket å vurdere på ordinært vis om Arnstads kompetanse kunne være relevant for departementets behov.

Fire brudd på loven

Ifølge VG er anbudsprotokollen datert 9. april i år, seks dager etter at Dagens Næringsliv avslørte konsulentavtalen til den tidligere stortingsrepresentanten og Enova-direktøren.

Haga har tidligere innrømmet fire brudd på loven om offentlige anskaffelser i denne saken. Ett av dem var at det ikke ble laget noen anbudsprotokoll i desember.

Ikke lenger behov

Ifølge VG er ikke lenger behovet for konsulentoppdraget like stort nå som Arnstad etter all sannsynlighet havner i styret i svenske Vattenfall isteden.

Det er uklart om kontrakten vil bli utlyst dersom Eli Arnstad fratrer, siden den aktuelle avdelingen i departementet nå blir oppbemannet, sier departementsråd Elisabeth Berge til avisen.

Men Berge skryter uhemmet av jobben Arnstad har gjort for departementet. Vi har hatt utrolig god nytte og glede av hennes arbeid, sier Berge

Video fra Trøndelag

Se vår "timelapse" av juliværet i Trøndelag
Femte året med spel i år
I over 80 år har Hugos tivoli fra Levanger holdt på. I sommer har en 25-åring overtatt som leder i familiebedriften.