Hopp til innhold

Vil bruke omstridte gasskraftverk

Stortingsrepresentant Gerd Janne Kristoffersen (Ap) er ikke i tvil om at et flertall i Stortinget vil si ja til å starte de mobile gasskraftverkene.

Tjeldbergodden

De mobile gaskraftverkene står klare til bruk

Foto: Kjell Herskedal

Stortingsrepresentant Gerd Janne Kristoffersen, ( Ap ), Nord- Trøndelag.

Stortingsrepresentant Gerd Janne Kristoffersen vil fyre opp de omstridte gasskraftverkene så snart som mulig.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Om Olje- og energiministeren kommer til Stortinget med et slikt forslag, får det et stort flertall, mener hun. Fremskrittspartiet, Høyre og regjeringspartiene vil samle seg om et slikt forslag, mener hun, kanskje bortsett fra SV.

Hun mener det ikke er er nødvendig med noen endring av vilkårene for å starte de mobile gasskraftverkene.

Omstridt

SV har tidligere gått ut sammen med Norges naturvernforbund med et bastant nei til dette, mens politikere fra flere av de store næringsorganisasjonene har sagt ja til å sette inn mobil gasskraft.

SV og miljøorganisasjonen mener at de mobile gasskraftverkene er svært forurensende og at de ikke gir noen løsning på problemet.

Olje- og energiministeren har avbrutt ferien for å finne løsninger på kraftkrisa i Midt-Norge, slik Trondheim Senterparti har stilt krav om. De har også uttalt at de mobile gasskraftverkene bør startes.

Fylkesordfører i Sør-Trøndelag, Tore O. Sandvik er glad for at regjeringa forsøker å finne løsninger også på kort sikt, men han er kritisk til om de mobile gasskraftverkene kan løse problemet.

– Nei, det er dessverre ikke slik. De utgjør tre promille av samla kraftproduksjon i Norden og det som vi nå har er nordiske priser. Det er fint om de bidrar til å senke prisene i Midt-Norge, men jeg er ikke sikker på at de kommer til å gjøre det, sier Sandvik.

Statsministeren vurderer

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) mener, ifølge NTB, at løsningen på de ekstreme strømprisene ligger i Sverige. Nå ber han nabolandet om å fyre opp sine kjernekraftverk. Men han åpner for å vurdere å starte de mobile gasskraftverkene.

– Vi har bedt NVE vurdere om gasskraftverkene kan settes i gang innenfor de gjeldende reglene. Men det monner ikke så mye med 150 megawatt fra gasskraft når 4.000 megawatt er faset ut fra kjernekraftverkene i Sverige, sier han

Alle løsninger er miljøproblemer


Kristoffersen legger vekt på at alle monner drar og hun vil fyre opp de mobile gasskraftverkene så snart som muligt. At de forurenser må uansett veise opp i mot at vi importerer både kullkraft og atomkraft, mener hun.

De mobile gasskraftverkene i Møre og Romsdal kan startes, men ikke uten at det er en krisesituasjon.

– Akkurat det er jeg i liten, sier Kristoffersen.