Hopp til innhold

Ulv vandret fra Oslo til Trøndelag

Rovdata vet nå mer om ulven som har tatt flere sau i Agdenes i Sør-Trøndelag. Nye DNA-analyser viser at ulven har vandret 500 kilometer.

Lam.

Ulven har tidligere tatt flere sau i Agdenes.

Foto: Stein Lorentzen

DNA-analyser av funnene viser at ulven har gått fra Akershus, via Oppland og Nordmøre. Ifølge Rovdata har ulven nå kommet til trøndelagskysten og befinner seg et sted i Agdenes kommune.

Jan Wilberg, SNO

Jan H. Wilberg sier at det ikke er uvanlig at en ulv vandrer så langt.

Foto: Kari Toft / NRK

Ulven har vandret 500 kilometer, men i følge rovviltansvarlig i Statens naturoppsyn (SNO), Jan H. Wilberg, er ikke dette uvanlig.

– Dette er ikke unormalt at en ulv vandrer langt. Den lengste vandringen som er registrert av ulv var fra Koppang i Østerdal, over svenskegrensa ved Trøndelag og opp til grensa ved Finland. Det er en luftlinje på 2000 kilometer, sier Wilberg.

Har tatt sau

Statens naturoppsyn har påvist at ulven har drept to sauer og fire lam i Agdenes kommune i Sør-Trøndelag.

Fylkesmannen i Sør-Trøndelag har gitt klarsignal for felling ulven i Agdenes.

På grunn av sommeren er det utfordringer med å følge med på hvordan ulven beveger seg.

– Utfordringen nå på sommeren er at det er vanskeligere å finne spor av ulven. Dette er lettere når det er snø og man finner spor, sier Wilberg.

Les også: Hund drept av ulv

Vet ikke hvor ulven er nå

Ulvens ferd

De sorte prikkene i kartet viser hvor de syv DNA-prøvene fra individ V385 (Østmarkaulven) er funnet. Pilen viser vandringsretningen.

Foto: Rovdata
Morten Kjørstad

Morten Kjørstad vet ikke den eksakte posisjonen til ulven.

Foto: Rovdata

Det var Statens naturoppsyn (SNO) som først kom på sporet av ulven i midten av februar i det den krysset isen på innsjøen Øyeren på tur vestover.

Det ble gjort flere observasjoner av ulven i Østmaraka og i mars og april ble det funnet totalt tre ekskrementer fra ulven. Funnene ble gjort i kommunene Enebakk og Ski i Akershus.

Rovdata fikk analysert på DNA-laboratoriet til Norsk institutt for naturforskning (NINA).

De siste sporene av ulven er en hårprøve som ble funnet i Agdenes kommune i Sør-Trøndelag i slutten av juni.

– Vi vet ikke hvor ulven er nå, men det er stor sjanse for at vi vil finne den igjen gjennom innsamlingen av biologisk materiale for DNA-analyse som vi gjør i overvåkingen i dag, sier Morten Kjørstad, leder i Rovdata.

Les også: Ulv herjer i saueflokker

Mest sannsynlig et ungt individ

DNA-analysene viser at ulven var en hann, men sier ingenting om alder

– Vi antok at dette mest sannsynlig var et ungt individ på vandring. Valper forlater ofte flokken på våren på leting etter en partner og et område å slå seg ned i, og de kan vandre mye og langt før de etablerer seg, sier Kjørstad.

Født i Sør-Skandinavia

Ifølge Øystein Flagstad, genetiker i Rovdata, viser de genetiske analysene at ulven er født i Sør-Skandinavia, men ikke i et helnorsk revir.

– Slektskapsanalyser viser at han høyst sannsynlig har sitt opphav i det såkalte Dals Ed/Halden reviret, som har vært et revir på tvers av riksgrensen mellom Norge og Sverige siden tidlig på 2000-tallet, forteller Flagstad.