Styrkeprøven: Vær forsiktig på E6, rv. 4 og fv. 33

Har du mulighet, så velg en annen vei. Det er oppfordringa til bilister når over 5000 deltakere i Den store styrkeprøven nå sykler langs E6 mellom Trondheim til Tretten, deretter lokalveier, riksvei 4 via Gjøvik og fylkesvei 33 til Minnesund og videre til Oslo.

Sykkelrittet Styrkeprøven

5500 SYKLISTER: Sykkelrittet Styrkeprøven går fra Trondheim gjennom Oppland til Oslo, men mange starter også på Kvam, Lillehammer og Gjøvik.

Foto: Stein Schinstad / NRK

Fra fredag klokken 22 til langt utover søndagen vil det være unntakstilstand langs E6 mellom Trondheim til Tretten, riksvei 4 via Gjøvik og fylkesvei 33 til Minnesund og videre mot Oslo. Styrkeprøven fyller 50 år, og syklister i alle aldre og fysiske former legger ut på landeveien.

Totalt deltar over 5200 i årets ritt, 1500 av dem starter fra Trondheim, mens resten sykler fra Kvam, Gjøvik, Lillehammer eller Eidsvoll.

– Vi håper og ønsker at alle bilister tar litt mer hensyn til syklistene, og syklistene skal selvfølgelig også ta hensyn til at det er motgående trafikk og biler i kjørefeltet, og sammen jobbe for at det blir en trygg og fin ferd fra Trondheim til Oslo, sier Caroline Vamnes presseansvarlig for Den Store Styrkeprøven.

Caroline Vamnes

Caroline Vamnes er presseansvarlig for Den Store Styrkeprøven.

Foto: Ola Morken

Best om man ikke velger E6

– Bør bilister velge andre veier enn E6 på lørdag?

– Ja, det er selvfølgelig fordelaktig, og det er fint hvis de kan velge andre ruter. Hvis man absolutt må kjøre E6 så må man være klar over at det vil være mange syklister som ferdes på veien.

Det er flest sykister på veien på lørdag, men de tidligste puljene starter allerede kl. 22 fra Trondheim fredag, og mange vil komme i mål utover søndagen.

Håper å unngå sabotasje

Fem ganger har sykkelrittet vært utsatt for sabotasje med tegnestifter. Det skjedde senest i 2014, og også i 2012 og 2013.

Tegnestift i sykkeldekk

Ronnie Mathisen syklet 135 km med en tegnestift i dekket under Den store styrkeprøven 2014. Han syklet Lillehammer-Oslo, og fikk tegnestiften ved Gjøvik.

Foto: Privat

– Det verste som kan skje er at noen kan miste livet. Det synes vi selvfølgelig er helt hårreisende og det er veldig veldig trist at det har skjedd tidligere. Vi håper virkelig at dette ikke er noe som skjer i år, sier Varnes, som understreker at det ikke bare er farlig for syklister men også for andre bilister og tilskuere.

Syklistene har også et ansvar

Vamnes understreker at det ikke bare er bilistene som er ansvarlige for at rittet skal foregå i sikre former:

– Syklistene skal ikke sykle flere enn to i bredden, og må også ta hensyn til at det kommer biler imot. Det er heller ikke lov å kjøre i motsatt kjørefelt, da risikerer man å bli diskvalifisert, sier hun.