Hopp til innhold

Ungdommer føler skyld for smitteutbrudd – kommunen tar grep

Det gjennomføres nå tiltak for å ta vare på ungdommer som kjenner på skyld for det store smitteutbruddet som har ført til nesten full nedstenging i Steinkjer.

Elias Borgan

SKAM: Ungdommene må ikke føle skam over å være smitta, mener Elias Borgan, som selv er elev ved skolen der tolv elever har fått påvist covid-19-

Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg / NRK

– Jeg tror det er veldig tabu å ha covid. Da har du liksom gjort noe som gjør at du har fått det, sier Elias Borgan.

Han mener det er en av grunnene til at mange ungdommer har skyldfølelse fordi de har korona akkurat nå. Borgan går i niende klasse ved Steinkjer ungdomsskole som er hardt ramma av smitteutbruddet i kommunen.

Tobias Opheim Hirkjølen

MASSETESTING: Kommunen har mistanke om at det mye skjult smitte og har massetester elever ved tre skoler. Her er det Tobias Opheim Hirkjølen som blir testa.

Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg / NRK

– Ikke noe å skamme seg over

12 av elevene ved skolen er så langt registrert smitta av covid-19 og over halvparten av de 464 ungdommene ved skolen sitter i karantene. Nå mener Borgan det er viktig å ikke lete etter syndebukker.

– De må få vite at det å være smitta ikke er noe å skamme seg over. Det er absolutt ikke deres feil, sier Borgan som også leder ungdomsrådet i den nedstengte kommunen.

Han får full støtte fra ordfører Anne Berit Lein (Sp) som i dag har hatt møter med både rektor, foreldreutvalg og resten av skoleledelsen.

De vil ha et ekstra fokus på dette framover og er i tett kontakt med både berørte ungdommer og familier i Steinkjer. Totalt 43 personer i kommunen er så langt smitta av korona.

– Dette er ikke noe ungdommen skal bære alene. Det er en utfordring vi står i som samfunn og som alle må ansvar for, sier Lein som oppfordrer alle til å vise omsorg for hverandre og ikke fordele skyld.

Tøft for elever å bli smitta

I et tomt klasserom viser rektor Thomas Herstad hvordan de pakker utstyr og på smittesikkert vis leverer utstyr til elevene med hjemmeundervisning.

Han har prata med både foreldre og ungdommer som synes det har vært tøft å bli smitta og satt i karantene,

– Flere av elevene kjenner på skamfølelse når jeg har prata med dem og sånn skal det ikke være, sier Herstad.

Han viser til at de ved skolen har fulgt smittevernreglene. Elevene har vært veldig nøye på det, ifølge rektoren.

Thomas Herstad

FÅ SYMPTOMER: De smitta elevene har ikke blitt syke. Rektor Thomas Herstad ved Steinkjer ungdomsskole er derfor glad alle nå blir testa.

Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg / NRK

Massetesting av elever

Få av elevene har blitt syke etter at de ble smitta av korona. Kommunen har derfor satt i gang massetesting ved tre skoler for å avdekke skjult smitte.

En av dem som testa seg i dag var Tobias Opheim Hirkjølen. 8. klassingen har tre medelever som er smitta og synes det er kjipt at de har fått et utbrudd.

– Det er kjipt å være i karantene og at det er smitteutbrudd på skolen, sier han til NRK.

– Det er tredje gangen jeg tester meg nå. Men jeg føler ikke noe skyld for at smitten har spredt seg i Steinkjer.