Hopp til innhold

Underskuddet øker i Norske Skog

Norske Skog taper penger og fikk et underskudd etter skatt på 740 millioner kroner i tredje kvartal i år.

Avispapirfabrikken Norske Skog på Skogn.

EI PAPIRMASKIN ER STENGT: En utfordrende markedssituasjon gjør at en av tre papirmaskiner er stengt på Norske Skog på Skogn.

Foto: Eivind Aabakken/NRK

En betydelig svekkelse av den norske krona, høy gjeld og et svakt papirmarked fører til at Norske Skog taper penger.

Norske Skog melder om et tap på minus 742 millioner kroner etter skatt i tredje kvartal i år, mot minus 267 millioner kroner i samme periode året før.

Samtidig har gjelda i selskapet økt fra hele 7,5 milliarder til 8,4 milliarder i år på grunn av utviklingen i kronekursen.

Ansatte permittert

Norske Skog Skogn

50 ANSATTE ER PERMITTERT: Fra midten av november antar Norske Skog at alle de tre papirmaskinene går for fullt igjen og at permitterte kommer tilbake på jobb. Ei papirmaskin har vært stengt siden slutten av juni.

Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

Etterspørselen etter avis- og magasinpapir i Europa har falt de første åtte månedene i år sammenlignet med samme periode i fjor.

En av tre papirmaskiner på Norske Skog på Skogn har vært stengt siden slutten av juni og 50 ansatte er permittert på grunn av den utfordrende markedssituasjonen.

– Vi er tilfreds med kostnadsutviklingen i Europa, men vi blir utfordret av lave eksportpriser i Asia. Vi håndterer et utfordrende marked for publikasjonspapir, og vi fortsetter arbeidet med å kutte kostnader og øke produktiviteten. Vi vurderer også flere alternativer for å takle de forestående obligasjonsforfall, sier konsernsjef i Norske Skog, Sven Ombudstvedt i ei pressemelding fra selskapet.

 Kan bli full drift i november

Fra midten av november antar selskapet at det igjen vil være full drift på alle de tre papirmaskinene på Norske Skog på Skogn.

Endelig beslutning er ennå ikke tatt.

– Konkurransesituasjonen er bedret og kostnadene er redusert etter at Norske Skog på Skogn har inngått en ny avtale om lavere kraftpriser med NTE, sier administrerende direktør, Amund Saxrud til NRK.

Bedring

Markedsbalansen for avis- og magasinpapir i Europa har bedret seg som følge av nedstengning av kapasitet i bransjen.

– Vi vil fortsatt gjennomføre en aktiv kapasitetsstyring av anleggene for å bedre kontantstrømmen og markedsbalansen, sier Sven Ombudstvedt, konsernsjef i Norske Skog.

Resultat per aksje ble minus 3,91 kroner, mot minus 3,01 kroner på samme tid i fjor.