Dumping i gytefelt
Foto: Grafikk / NRK

Ulovlig dumping av lusekjemikalier

Oppsummert

I mars 2017 ble det innført forbud mot dumping av lusekjemikalier i nærheten av reke- og gytefelt. NRK har avslørt at flere aktører i oppdrettsnæringen bryter det nye regelverket – uten å bli straffet.

 • Hydrogenperoksid dødelig for tare

  Sukkertare skades av små konsentrasjoner med det omdiskuterte lusemiddelet hydrogenperoksid, viser nye laboratorieforsøk. – En behandlingsdose tilsvarende den som blir brukt til avlusning av laks, var dødelig for unge sukkertareplanter, sier Barbro Taraldset Haugland ved Havforskningsinstituttet til NRK.

  Barbro Taraldset Haugland
  Foto: Erlend Astad Lorentzen / HAVFORSKNINGSINSTITUTTET
 • Hevder IRIS er presset av næringen

  Tre uker etter at NRK fortalte at hydrogenperoksid er farligere enn antatt, velger IRIS-instituttet i Stavanger å publisere en presisering på sine nettsider – hvor de påpeker at denne studien alene ikke viser om hydrogenperoksid skader reker i sjøen. – Jeg beklager at ledelsen føler seg presset av industrien til å skrive en slik pressemelding. Det forandrer imidlertid ikke mitt syn på saken. Jeg står fast ved alle mine tidligere uttalelser, sier seniorforsker ved IRIS, Renée Bechmann, til NRK.

  Renée Katrin Bechmann
  Foto: Kjartan Trana / NRK