NRK Meny
Normal

Truer asfaltselskap med søksmål

Flere oppdragsgivere truer entrepenørselskapene Veidekke og NCC med millionsøksmål etter NRKs avsløringer om et mulig ulovlig prissamarbeid.

Asfaltlegger

Asfaltlegging i Trøndelag

Foto: Ellinor Hansen / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Avsløringene om prissamarbeidet innenfor asfaltbransjen vokser i omfang. Et styremedlem og ansattrepresentant i Veidekkes styre bekrefter at selskapet har deltatt i et ulovlig prissamarbeid.

Les også: Selskapene fikk asfaltkontrakter for over én milliard kroner på seks år

Både Forsvaret, Avinor og en lang rekke kommuner i Midt-Norge kan være rammet. Nå risikerer entreprenørselskapene Veidekke og NCC millionsøksmål og trues med ikke å få delta i offentlige anbudsrunder.

– Overprising av asfalt på flyplasser

Ørland hovedflystasjon i Trøndelag er en av fem flyplasser Forsvaret har ansvaret for.

Odin Kringen

Odin Kringen har innrømmet ulovlig prissamarbeid i Midt-Norge.

Foto: Aksel Kroglund Persson / NRK

Dette er et av stedene der tidligere distriktsleder Odin Kringen i Kolo Veidekke Region Midt sier at asfaltering har blitt overpriset fordi konkurrentene har samarbeidet ulovlig.

Les også: – Unormalt høye priser

Forsvarsbygg sier de har kjøpt asfalt for noen titalls millioner kroner i det aktuelle området de siste årene. Nå vil de gå gjennom alle anbudene for å se om de kan ha blitt lurt.

Avinor har ansvaret for resten av flyplassene her i landet. På Værnes utenfor Trondheim hevder Kringen at Kolo Veidekke har tjent mye penger. Avinor sier de kjøper asfalt for rundt 100 millioner kroner i året.

Forbereder seg på søksmål

– Hvis det blir avdekket at vi har betalt en alt for høy pris, så må vi vurdere om det her er grunnlag for et søksmål mot leverandørene, sier kommunikasjonsdirektør Ove Narvesen i Avinor.

En rekke kommuner har også betalt for mye for asfalten, og skattepenger har altså gått urettmessig til selskapenes eiere. Levanger kommune har brukt selskapene, og reagerer kraftig på avsløringene.

– Hvis det blir fastslått at det har skjedd ulovligheter, så er det åpenbart at Levanger kommune ikke vil drive butikk med kjeltringer, sier ordfører Robert Svarva (Ap) i Levanger kommune i Nord-Trøndelag.

Rita Ottervik

Ordfører Rita Ottervik (Ap) i Trondheim varsler et oppgjør med asfaltselskapene

Foto: Vigdis Wågø-Wares / NRK

Også i Trondheim forbereder ordføreren seg på et oppgjør med Veidekke og NCC.

– Ettersom det er mange berørte kommuner så vil jeg ta et initiativ til at vi snakker sammen og eventuelt får på plass et erstatningskrav mot disse firmaene. Her har de kanskje frarøvet fellesskapet penger som vi absolutt ønsker tilbake, sier ordfører Rita Ottervik (Ap).

Blant de største aktørene i landet

Både Veidekke og NCC, de to selskapene som nå etterforskes for ulovlig prissamarbeid, er blant de største aktørene på asfaltmarkedet.

Fra 1996 til 2009 skal de to entreprenørene i asfaltbransjen ha samarbeidet ulovlig i Midt-Norge.

Les også: – Bransjen har slitt med en ukultur

Odin Kringen i Kolo Veidekke Region Midt har innrømmet hemmelige møter med konkurrenten NCC Roads, hvor de delte markedet mellom seg, og ble enige om hvilke priser de skulle gi i anbudskonkurransene.

Video fra Trøndelag

Han har seksten verdensrekorder i skøyteløp og er regjerende verdensmester i tre distanser. For å holde seg i form, trener Arne Kjell Foldvik (83) med unge Falken-skøyteløpere i Trondheim.
Fotballfesten på Ranheim ble avlyst i tolvte time. Frustrerte Brann-supportere raser mot avgjørelsen.
Tellefsen antyder at Liv Ullmann duppet av under den nye Trondheims-filmen. - Det beste i meg kommer herfra, sier Liv Ullmann etter å ha sett filmen på Kosmorama.