NRK Meny
Normal

– Bransjen har slitt med en ukultur

Tillitsvalgt i Veidekke innrømmer at det lenge har vært en ukultur i asfaltbransjen. Etter de siste avsløringene håper han nå at tiden med anbudstriksing er over.

Steinar Krogstad

Steinar Krogstad, ansattrepresentant i Veidekkes styre, sier NRKs avsløring er dødsstøtet for de som prøver seg på prissamarbeid.

Foto: Tone Iversen / NRK

I går avslørte NRK at staten har blitt svindlet for millioner på grunn av ulovlig prissamarbeid mellom Veidekke og NCC Roads.

Ansattrepresentanten i Veidekkes styre sier at triksing som dette historisk har vært kjent i asfaltbransjen.

– Det har også vært spekulasjoner før denne saken, og dette er saker som har pågått i flere år, i flere deler av landet. Det har blitt gitt bøter tidligere, så at det har vært behov for opprydding i asfaltbransjen har vi vært klar over i flere år, sier Steinar Krogstad til NRK.no.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Dette har lange tradisjoner

Sammen med de andre ansatte har han visst om påstandene om prissamarbeidet helt siden Veidekke selv valgte å rapportere det inn til Konkurransetilsynet, Arbeidstilsynet og politiet i fjor vinter.

– I dag er den nok litt trasig for de fleste som er ansatt, men dette er ikke noen ny sak for oss. Men det blir jo litt sterkere når det blir tatt opp i Dagsrevyen, sier Krogstad.

Han mener ukulturen som ble avslørt i går henger igjen fra slik asfaltbransjen var før i tiden.

– Dette har lange historiske tradisjoner fra da asfalteringen startet etter krigen. Da fikk entreprenørene sine egne områder, og deler av bransjen har nok ikke erkjent at den situasjonen er slutt. Det tar lang tid å få etablert nye ledelsesholdninger og en aksept om at samfunnet har endret seg, forklarer ansattrepresentanten.

– Vi er ferdige med det som omtales

For Veidekke har det ifølge Krogstad blitt fokusert på å få fjernet denne ukulturen det siste året.

– Det som omtales lever ikke videre. Dette er vi ferdige med, og det er ryddet opp til gangs, lover han.

Krogstad tror en avsløring som dette bare er bra for Veidekke, og at saken kan bidra til at folk oppfatter hvor viktig de etiske reglene er.

– I dag og i morgen er det nok ubehagelig, men i tiden framover er nok dette en god sak for oss internt, tror ansattrepresentanten.

Han er sikker på at få tør å prøve seg på prissamarbeid etter at det har blitt satt fokus på problemet.

– Hvis det fortsatt finnes noen lukkede kulturer som tror at de kan holde på som de gjorde før i tiden, så er dette det siste dødsstøtet, sier han.

Innrømmer prissamarbeid på asfalt

Slik ble staten svindlet for millioner av kroner.