Hopp til innhold

Trøndelag får eget klimaregnskap

Trøndelag er først ut av regionene med eget klimaregnskap. Dette forplikter politikerne til å holde ord, mener Miljøpartiet De Grønne.

Trafikk Trondheim

Flere må gå, sykle og bruke kollektivtransport. Men i det siste har det stagnert, så vi må ta flere grep for å redusere biltrafikken, sier Dyrendal.

Foto: Vigdis Wågø-Wares / NRK

CO₂ i atmosfæren
422,8 ppm
1,5-gradersmålet
+1,12 °C
Les mer  om klima

– Hvis vi kan vise hvordan vi skal nå målene, er det enklere for folk å tro på det. Så dette er en veldig viktig seier for oss. Det sier fylkestingsrepresentant og stortingskandidat for Miljøpartiet De Grønne i Sør-Trøndelag, Tore Dyrendahl.

Først ute

Trøndelag blir først ut av regionene med eget klimaregnskap. Miljøpartiet De Grønne har fått resten av fylkestinget med seg på å tallfeste klimautslippene i Trøndelag, slik at de stemmer overens med målene i klimaavtalen fra Paris.

Fra og med 2018 kommer Trøndelag til å ha et eget klimaregnskap, Først ut av regionene, på linje med det som Miljøpartiet De Grønne tidligere har fått gjennomført i Oslo by.

Et klimaløft

Tommy Reinås representere også Miljøpartiet de grønne og argumenterte sterkt på siste fylkesting for viktigheten av at Trøndelag går i front.

– Jobben består av å få med seg hele region på klimaløftet. Så må vi bli enig om hvor ambisiøs vi skal være, sier Reinås.

– La næringslivet bestemme

Trøndelag fylkeskommune planlegger allerede utslippsfrie hurtigbåter og ferjer på Trondheimsfjorden, samt utslippsfrie busser i Trondheim.

Men det er langt fra nok, ifølge Dyrendal.

– Det er politikernes oppgave å si hvor mye som skal kuttes. Så synes jeg at næringslivet må finne ut hvordan.

Les også: Vil det skal svi å kjøre bil i Trondheim

Er det aktuelt med bilfri sentrum slik som andre byer har testet ut?

– Vi må få færre biler i sentrum. Flere må gå, sykle og bruke kollektivtransport. Men i det siste har det stagnert, så vi må ta flere grep for å redusere biltrafikken. Det har ikke bare med klimautslippene å gjøre, men vi skal ha ren luft, avslutter Dyrendal.