Trenerlegenden Bjørn Hansen er død

Fotballtrenerlegenden Bjørn Hansen døde onsdag, 79 år gammel.

Bjørn Hansen

Bjørn Hansen var i mange år assistent både for Nils Arne Eggen i Rosenborg og Egil «Drillo» Olsen på A-landslaget.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Bjørn Hansen døde onsdag ved St. Olavs hospital, etter å ha vært kreftsyk i flere år. Det skriver Adresseavisen.

– Dette er selvsagt en trist dag, sier daglig leder i Rosenborg, Tove Moe Dyrhaug til avisa.

– Så er det viktig at vi gleder oss over alle de gode stundene vi har hatt med Bjørn. Han har gjort så mye for klubben, og var innom oss på Brakka inntil det siste. Han var også på plass under Molde-kampen for noen uker siden. Vi kommer til å savne Bjørn, fortsetter hun.

Rune Bratseth en av mange som hadde et nært forhold til Hansen. Både på landslaget og i Rosenborg.

– Det er en hedersmann, et godt menneske og en god venn, som har gått bort. Han var en meget god venn av meg og vi har hatt kontakt i 35 år. Jeg var på sykehuset og besøkte han på fredag, og da var han veldig dårlig, forteller Rune Bratseth.

De tidligere Rosenborg-trenerne Nils Arne Eggen og Bjørn Hansen

Nils Arne Eggen og Bjørn Hansen samarbeidet i Rosenborg i en årrekke. Her er de under Frankrike-VM i 1998, der Eggen var kommentator og Bjørn Hansen assistent for landslaget.

Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

Eggen: – Sitter igjen med en haug gode minner

Bjørn Hansen var hovedtrener i RBK i 1984 og -85, men er mest kjent som en del av trenerteamet under Nils Arne Eggens suksessrike periode. Eggen tok imot beskjeden han fikk onsdag ettermiddag med sorg.

– Bjørn hadde noen perioder med sykdom gjennom livet, og kom sterkt tilbake hver gang. Jeg håpet at det skulle skje nå også, sier Nils Arne Eggen.

Han hadde kontakt med sin gode venn og trenerkollega til det siste.

– Det er veldig trist at han er gått bort. Men med tanke på situasjonen hans den siste tiden, var jeg forberedt. Nå sitter jeg igjen med en haug av gode, positive fotballminner og andre minner, sier Eggen.

Han beskriver Hansen som en fagmann av rang.

– Bjørn spilte en veldig viktig rolle i Rosenborgs suksess. Som person var han veldig forståelsesfull og rolig. Og han var flink til å lære bort, for eksempel bevegelser i fotball.

– En bra mann som har gått bort

Hansen var i mange år assistent både for Nils Arne Eggen i Rosenborg og Egil «Drillo» Olsen på A-landslaget. «Drillo» hadde Hansen som sin assistent for Norge i VM-kvaliken til Frankrike i 1998 og i sluttspillet, da Norge slo Brasil og kom seg til åttedelsfinale.

– Vi hadde et utmerket godt forhold og samarbeidet i mange, mange år. Jeg har jo visst at han har vært sjuk lenge, men litt sånn typisk Bjørn så har han bagatellisert det litt og sikkert latt som han har vært litt friskere enn det han har vært, forteller Egil «Drillo» Olsen til NRK.

– Si litt om samarbeidet dere hadde på det norske fotballandslageget, som jo var suksessfullt

– Han var viktig, og han utfylte meg på mange måter. For det første var han faglig sterk, så jeg kunne bryne meg på ham fotballmessig. Og så var han flinkere med mennesker enn jeg var, så han var veldig nyttig for meg på landslaget de årene han var med, fortsetter Olsen.

Hva var fotballfaglig hans sterke side?

Han var sterk på alle områder. Han var nysgjerrig, ydmyk og vi diskuterte mye fotball. Han var kanskje i overkant ydmyk, han trodde jeg kunne alt og spurte meg om ting, men egentlig kunne han omtrent like mye sjøl. Så det er en bra mann som har gått bort, forteller Olsen.

Ola By Rise

– Han har stått for noen verdier, han har vært en bauta, vil jeg si, og ofte uten å være frontfigur. Han har gjort en svært viktig jobb på mange områder over veldig lang tid. Han har satt avtrykk som vises, forteller Ola By Rise.

Foto: Gjellesvik, Inge / SCANPIX

– Han har vært en bauta

Ola By Rise hadde Bjørn Hansen og Nils Arne Eggen som trenere i Rosenborg. Han minnes Hansens medmenneskelige sider og gode holdninger.

– Han hadde en veldig uselvisk måte å bidra med kunnskap på, veldig faglig trygg, et veldig godt medmenneske og fantastisk gode holdninger, forteller By Rise

– Fra min tid som spiller har jeg ikke tall på alle de ekstraøktene han stilte opp på til alle døgnets tider for at en ivrig keeper skulle få den ekstraøkta dagen før kamp. Rekorden var søndag morgen klokka halv åtte, fortsetter By Rise

Flagget på halv stang

Det ble onsdag flagget på halv stang på Brakka på Lerkendal. Rosenborg-spillerne kommer til å spille med sørgebånd i torsdagens mesterfinale mot Lillestrøm.

Bjørn Hansen er død. Det flagges på halv stang utenfor Brakka

Bjørn Hansen har vært trener for Rosenborg i to perioder, både som hovedtrener og assistenttrener. Onsdag var flagget på halv stang på Lerkendal.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

Hansen spilte i sin tid også for Sandefjord og Oppdal. Han trente også klubber som Stjørdals-Blink og Strindheim. Han var med på hele sju seriegull og tre cuptriumfer med RBK, viser oversikten til rbkweb.no.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Artikkelen oppdateres.

Siste fra Trøndelag

Ukas første Midtnytt

Ukas første Midtnytt