Mottas som verdensstjerner i Stockholm

Når nobelprisvinnerne May-Britt og Edvard Moser ankommer Stockholm 6. desember, står blant annet en personlig assistent og en egen limousin med sjåfør klar til å følge dem hele Nobeluken.

Edvard Moser

Maj-Britt og Edvard Moser må bytte ut labratoriefrakken og joggeskoene med mørk dress og pene kjoler når det er nobeluke i Stockholm.

Foto: Geir Mogen / NTNU

Grand Hotel Stockholm

Nobelprisvinnerne skal bo på femstjernershotellet Grand Hotel Stockholm under nobeluken.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Den 6. oktober ble det kjent at May-Britt og Edvard Moser tildeles nobelprisen i medisin for sin forskning på hjernens posisjoneringssystem. Siden har det vært mye virak rundt ekteparet, og mindre blir det ikke når de drar til Stockholm for å motta selve prisen.

Via gemini.no melder NTNU at Mosers skal delta på 17 tilstelninger i løpet av en knapp uke - inkludert en middag på det Kungliga Slottet.

LES: May-Britt og Edvard - kjærester og kollegaer fra dag én

Lover overraskelser i nobelforelesningen

Alle nobelprisvinnerne blir innlosjert på femstjernershotellet Grand Hotel Stockholm, og de får til disposisjon en limousin med egen sjåfør hele nobeluka, som er fra 6. til 13. desember. I tillegg får de en personlig assistent som også vil fungere som May-Britt og Edvards livvakt under oppholdet.

Den svenske kongefamilien under utdelingen av prisene som foregår på ettermiddagen.

Den svenske kongefamilien er på plass under prisseremonien 10. desember.

Foto: FREDRIK SANDBERG / AFP
Nobelbankett i Den blå salen i Stockholm rådhus

Nobelbankett i Den blå salen i Stockholm rådhus.

Foto: OLIVIER MORIN / AFP

Og det kan vel være greit å ha hjelp til å følge tidsplanen, med tanke på alt ekteparet skal være med på denne uka. 17 tilstelninger er planlagt, inkludert både offisielle middager og et nachspiel med svenske studenter.

Størst spenning knyter det seg kanskje til nobelforelesningen ekteparet skal holde. Ifølge gemini.no synes Mosers oppdraget er svært prestisjefylt, og har brukt mye tid på forberedelser til dette. De har også lovet en "svært uvanlig avslutning" på forelesningen, som du kan følge live på www.ntnu.no og www.gemini.no søndag 7. desember kl. 13.00.

LES: – Vi er bundet og bastet til NTNU

Måtte investere i nye kjoler

Labratoriefrakken og joggeskoene må altså vike for mørk dress og pene kjoler når det er nobeluke i Stockholm, for kleskoden er svært formell.

May-Britt har i følge gemini.no gått til innkjøp av både fotside og knekorte kjoler, og Edvard forventes å stille i både mørk dress og livkjole.

Selve Nobelprisutdelingen skjer onsdag 10. desember. Da kjøres prisvinnerne ned til Stockholm Concert Hall med politieskorte - gjennom et avstengt Stockholm sentrum.

Gjestelisten til ekteparet Moser er på 28 personer. Den inkuderer famile og ledelse ved NTNU, og de får alle delta på blant annet prisseremonien og banketten.

LES: Dette få de Nobelprisen for

May-Britt Moser, John O'Keefe, Edvard Moser

May-Britt og Edvard Moser vant Nobelprisen sammen med sin tidligere veileder, og nåværende konkurrent, John O'Keefe. Her fra de vant Horowitz-prisen sammen i fjor.

Foto: Charles Manley