NRK Meny
Normal

18 tingretter overfører terrorsaken

Rettssaken mot terrorsiktede Anders Behring Breivik skal direkteoverføres til 18 tingretter rundt om i hele landet på et lukket nett.

Trondheim tinghus

Rettssaken mot Anders Behring Breivik overføres til 18 tinghus, blant annet til Trondheim. Saken starter 16. april.

Foto: Anders Ulvolden / NRK

Beslutningen om overføringen ble tatt av Domstoladministrasjonen i Trondheim onsdag, melder adressa.no.

– Overføringen vil skje til ulike rettslokaler via internettstreaming på et lukket nett, sier avdelingsdirektør Erling Moe i Domstoladministrasjonen.

Her blir rettssaken overført

De 18 tingrettene som vil få rettssaken overført er: Nord-Troms, Inntrøndelag (Steinkjer), Sør-Trøndelag (Trondheim), Sunnmøre (Ålesund), Bergen, Kristiansand, Nedre Telemark (Skien), Tønsberg, Drammen, Fredrikstad, Hedmarken (Hamar), Salten (Bodø), Haugaland (Haugesund), Jæren (Sandnes), Nordmøre (Kristiansund), Alta, Indre Finnmark (Tana) og Ringerike (Hønefoss).

Domstoladministrasjonen har valgt ut de 18 lokalene med bakgrunn i hvor det befinner seg flest etterlatte og pårørende som ønsker å følge rettssaken som starter 16. april.

– I utgangspunktet ser vi på dette som en forlengelse av rettssaken, på den måten at de berørte som har krav på å være til stede får være til stede lokalt. Da tenker vi på ofre og pårørende, sier Tor Langbach, som er direktør for Domstoladministrasjonen.

Vurderer direktesendt radio og tv

I alt 452 overlevende og etterlatte, og 276 støttepersoner vil følge saken.

– Om andre, og da tenker jeg særlig på media, får være til stede, er noe som etter hvert vil bli avgjort av Oslo tingrett, sier Langbach til NRK.

Han forteller at det diskuteres om rettssaken kan bli mer eller mindre direkte overført på tv og radio, slik at alle som vil kan følge den.

– Det er helt umulig å si, men det kan godt være mulig at deler av dette vil gå på radio eller tv. Men det vet vi ikke så langt, og som sagt så vil det bli avgjort av Oslo tingrett, sier Langbach.

Domstoladministrasjonen regner med at terrorsaken vil koste dem 75,5 millioner kroner.

Video fra Trøndelag

Sammen med bestefar og Tynset-torader´n