Telehiv gir lav tog-fart

Telehiv skaper store problemer for togtrafikken i Trøndelag. Bare mellom Hell og Steinkjer må togene redusere farten på hele åtte strekninger.

Video Plages med telehiv

VIDEO: Togene plages med telehiv.

Vanligvis er fartsgrensen over Mæresmyra 130 km i timen. Nå må togene redusere farten til under det halve. Årsaken er telehiv som fører til ujevn skinnegang.

Den to timer og femten minutter lange togturen mellom Trondheim og Steinkjer er nå forlenget med ett kvarter.

– Jeg tror vi var ti minutter forsinka da vi kom hit, sier togpassasjer Steinar Østvold.

– Det er det vi er vant med, må jeg vel si. Jeg har ikke problemer med så små problemer.

17 strekninger rammet

Langs hele Trønder- og Dovrebanen har man i dag 17 strekninger hvor hastigheten er nedsatt. Telehiv skaper ujevnheter langs skinnene, og togene må kjøre saktere for å bevare sikkerheten. Forholdene byr på flere utfordringer.

– Vi får ekstra venting på kryssingene, sier lokfører Tor Arne Grønning. Han er oppgitt over det økte drivstofforbruket på lokomotivene som må stå og vente.

– Vi må kjøre mer uøkonomisk for å holde ruta sånn noenlunde.

– Hva gjør telehivet med arbeidsdagen din som lokfører?

– Jeg blir nok mer stressa. Jeg må være på tå hev hele tida.

Verre enn før

I følge Jernbaneverket er situasjonen på trønderske baner mye verre nå enn på mange år. Den verste strekningen er mellom Hell og Steinkjer. Her må toget slakke på farten hele åtte ganger.

– På kort sikt må naturen få gå sin gang, og telen gå tilbake, sier Ivar Lauritzen i Jernbaneverket. Han er fagansvarlig for Dovrebanen og Trønderbanen.

– Så får befaringer på de strekningene som er utsatt for tele avgjøre om vi setter i verk tiltak på lang sikt for å unngå telehiv senere år.

Togpassasjerer som er avhengig av å komme fram i rute må vurdere å ta et tidligere tog. For problemene med telehiv kommer til å vare aganske lenge, skal vi tro Ivar Lauritzen i Jernbaneverket.

– Innen siste del av mai bør vi ha fått vekk alle saktekjøringene. Det avhenger selvsagt av hvordan våren blir.

Tøff vinter

De omfattende problemene med telehiv skyldes en sjelden kald vinter. Om ikke naturkreftene gir Jernbaneverket problemer, så har etaten hatt mange andre problemer den siste tida.

Mandag 29. mars førte en kortslutning i Jernbaneverkets operasjonssenter i Trondheim til at sambandet med alle togene forsvant. Alle tog ble stanset i tre timer. 10.000 passasjerer ble berørt.

Onsdag 24. mars ble tre personer drept da godsvogner fra Alnabru løp løpsk og traff Sjursøya i stor fart.