Hopp til innhold

Det tykner til i tareskogen

Taren langs Trøndelags- og Helglandskysten er i ferd med å komme tilbake. Men fagfolkene vet ikke hvorfor.

Tareskog i Porsanger

Taren er i ferd med å komme tilbake på kysten. Dette bildet er tatt i Porsanger.

Foto: NIVA

– Det er et av naturens mysterier vi har foran oss. Vi aner ikke egentlig ingen ting om hva som er årsaken, vi greier ikke å få forskerne til å bli enige om en årsak. Høyst sannsynlig er årsaken sammensatt, sier marinbiolog og seniorrådgiver i Direktoratet for Naturforvaltning, Ingrid Bysveen.

Barbert havbunn

På 1980-tallet var nivået av tare på det laveste. Da var det knapt tare langs kysten fra Finnmark og ned til Frøya i Sør-Trøndelag.

– Det er enorme områder som var mer eller mindre barbert for stortare, sier Bysveen.

Tareskogen er viktig fordi den fungerer som et matfat og skjulested for torsk og andre arter. Det har tidligere blitt anslått at tre millioner tonn fisk ville forsvinne årlig dersom tareskogen ble borte. Det er like mye som fiskerinæringen tok ut i 2005.

Nå mener Bysveen at taren er livskraftig fra Trøndelagsområdet og et stykke oppover langs kysten.

Ikke ny tråling

Det har tidligere blitt hevdet at en av årsakene til at tareskogen var i fred med å forsvinne var taretråling. Og selv om er tareskogen nå er på tur tilbake, er det ikke aktuelt å åpne for ny tråling med det første.

– Det har ikke vært snakk om å begynne med tråling i det området hvor taren har kommet tilbake nå. Det er ingen som vil begynne med taretråling i områder der den ikke er livskraftig, sier Ingrid Bysveen.

Siste fra Trøndelag