Hopp til innhold

Tare nådde toppen av Kilimanjaro

I dag tidlig nådde nesten døvblinde Tare Teksum og reisefølget hans toppen av Afrikas høyeste fjell, Kilimanjaro.

Tare Teksum

Handikappede Tare Teksum nådde sammen med reisekameratene toppen av Kilimanjaro tirsdag morgen.

Foto: Stein Roar Leite/NRK

Kilimanjaros høyeste punkt er 5895 meter over havet, og klokka 06.00 lokal tid kom ekspedisjonen fram til målet.

– Fantastisk følelse

– Det er en helt fantastisk følelse å nå toppen av dette fjellet. Dette har jeg drømt om i mange år, sier Tare Teksum til opp.no .

Tare Teksum og resten av ekspedisjonen gjorde unna den første etappen torsdag i forrige uke, og har sakte beveget seg opp mot toppen av Kilimanjaro. Det har regnet en god del de siste dagene, og det har derfor vært en del tunge etapper.

– Det var så sterkt at jeg har vanskelig for å beskrive det med ord, og det er så stort å stå her at jeg har ikke lyst til å dra hjem, forteller Teksum.

Landskjent

Tare Teksum er nesten døv og blind og ble landskjent da han gikk Norge både på langs og på tvers for noen år siden.

Han har også vært med i NRK-serien "Ingen grenser" sammen med Lars Monsen. Teksum har også syklet den store styrkeprøven, og liker store utfordringer.

I tillegg til å være nesten døv og blind har Teksum også utfordringer med balansen. Han er derfor avhengig av god hjelp, og denne gangen er det spesielt Morgan Frelsøy og ekspedisjonslege Arne Opdahl som har bistått på turen opp til Afrikas topp.

– Takknemlig

– Jeg er enormt takknemlig til de som har hjulpet meg hit, spesielt Arne og Morgan. Det har vært tøft og en stor fysisk påkjenning underveis, men nå har jeg kommet i mål og det er jeg glad for, sier han.

Ekspedisjonen har gått rundt sju kilometer og 1300 høydemeter i dag, men verken Tare Teksum eller de andre var noen gang inne på tanken om å gi opp.

– Jeg er utrolig imponert, sier Arne Opdahl til opp.no etter at Tare og de andre 13 i turfølget nådde toppen av Afrikas høyeste fjell.

Ekspedisjonen er nå på vei ned fra toppunktet, og avslutter oppholdet i Afrika med både safari og en svømmetur i bassenget.