Hopp til innhold

Taper nær en million på tørkesommeren

Tørken gjør at gårdbruker Øyvind Skarstad ikke har nok gress til dyrene sine, og har så langt i år brukt nærmere en million kroner på å kjøpe fôr.

Øyvind Skarstad i fjøset

STORE TAP: Melkebonde Øyvind Skarstad har tapt opp mot en million kroner på tørkesommeren.

Foto: Espen Sandmo / NRK

Mange bønder i Trøndelag rammes økonomisk av tørken de har hatt i juni. Ifølge gårdbrukeren på Trones i Namsskogan, gikk de fra en hard vinter til en tørr forsommer. Og på et jordsmonn med mye sandgrunn, blir det veldig tørt.

– Jeg har bare 25 prosent av en normal gressavling på førsteslåtten. Det betyr at jeg må kjøpe mye fôr slik at dyrene mine får nok mat, sier Skarstad som er leder i Indre Namdal Bondelag.

– Og det av en omsetning på rundt 6 millioner kroner i året, så det er mye penger ja, sier bonden.

Melkekyr i fjøset på Trones

ROBOTFJØS: Øyvind Skarstad har 250 dyr på Trones i Namsskogan kommune.

Foto: Espen Sandmo / NRK

Robotfjøs

Skarstad har drevet gårdsbruket i Namsskogan kommune siden 2003, og har ansvaret for at 250 dyr får mat hver eneste dag.

– Vi driver et robotfjøs med løsdrift. Vi har forskjellige avdelinger i fjøset for kalver, for dyr med spesielle behov, for robotdyr, og ei egen avdeling for dyr som ikke melker lenger, sier Skarstad.

Ifølge Norges Bondelag er tørken først og fremst et problem for trønderske bønder, men også i deler av Nord-Norge har det vært problemer med gressavlingene så langt i sommer.

– Det er Trøndelag og nordover som er rammet av tørken nå. Det anslås 20–30 prosent lavere gressavlinger enn normalt på førsteslåtten i Trøndelag totalt. Og så er det dessverre noen som får ekstreme utslag, som Øyvind Skarstad, opplyser kommunikasjonsrådgiver Guro Bjørnstad i Norges Bondelag til NRK. Dette er tall som er hentet fra Norsk Landbruksrådgiving.

Tørke. Dårlige gressavlinger i Trøndelag.

TØRT: Slik ser det ut i åkrene mange steder i Trøndelag denne sommeren.

Foto: Espen Sandmo / NRK

Tredje sommeren med tørke

For mange bønder er dette den tredje sommeren på rad med tørkeproblemer, og dermed høyere utgifter til kjøp av fôr.

Arnstein Lyngstad ved landbruksavdelingen hos fylkesmannen i Trøndelag, sier det er mange som har hatt dårlige avlinger denne sommeren.

– For vår del ble det en del dårligere enn normalt for de fleste. Spesielt på gammel eng ble det reduserte avlinger. Det er store variasjoner, men for en del er det betydelige reduserte avlinger på førsteslåtten. Men vi håper på mye regn i sommer, og en bedre andreslått, sier Lyngstad.

– Jeg gidder i alle fall ikke bekymre meg. For hadde det vært noen vits i å bekymre seg, skulle vi bekymret oss mer. Og som en bonde jeg kjenner bruker å si, det blir sjelden så galt som vi tror, sier Øyvind Skarstad.

Siste fra Trøndelag