Hopp til innhold
Hest gresser på tørt jorde
Foto: Håkon Hov Martinsen/NRK

Tørke og fôrmangel i landbruket

Oppsummert

Tørken i Sør-Norge sommeren 2018 førte til dårlige fôr- og kornavlinger for bøndene. Tørken skal ha påført bøndene tap på anslagsvis 5–6 milliarder kroner. Bøndene har fått 525 millioner kroner i krisepakke av staten.

 • Bønder trenger regn i nord

  Mange bønder i Troms og Finnmark trenger regn i løpet av kort tid, sier Arnulf Hole i Norsk Landbruksrådgiving Nord-Norge til Nationen. På grunn av tørken er det lite gjenvekst på eng og beite, og det ser dårlig ut før andre-slåtten flere steder.

 • Størst avlingssvikt i Innlandet

  Bønder i fem kommuner i Hedmark og Oppland har de høyeste utbetalingene i landet etter avlingssvikten i fjor. Det er Gjøvik, Ringsaker, Østre Toten, Gran og Gausdal. Det er betalt 190 millioner kroner i erstatning i disse kommunene.

 • 138 millioner til bønder i Agder

  Bønder på Agder har til sammen mottatt over 138 millioner kroner i erstatning etter tørkekrisen i fjor sommer. Over tusen erstatningssøknader kom inn og ifølge Tore Haugum, landbruksdirektør i Agder, har de aller fleste fått innvilget erstatning.

  Tore Haugum
  Foto: Svein Sundsdal / NRK
 • Rekordstor utbetaling til bønder

  Bønder har hittil fått 1,6 milliardar kroner i erstatning etter tørkesumaren i fjor. 15.000 bønder søkte, 15 gonger så mange som året før. Minst 30 prosent av avlingane vere tapte for å få erstatning. Framleis er 3700 søknader ikkje ferdig handsama.

Pressekonferanse med bondeorganisasjonene og Landbruksdepartementet

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no