Hest gresser på tørt jorde
Foto: Håkon Hov Martinsen/NRK

Tørke og fôrmangel i landbruket

Oppsummert

Tørken i Sør-Norge sommeren 2018 førte til dårlige fôr- og kornavlinger for bøndene. Tørken skal ha påført bøndene tap på anslagsvis 5–6 milliarder kroner. Bøndene har fått 525 millioner kroner i krisepakke av staten.

 • Størst avlingssvikt i Innlandet

  Bønder i fem kommuner i Hedmark og Oppland har de høyeste utbetalingene i landet etter avlingssvikten i fjor. Det er Gjøvik, Ringsaker, Østre Toten, Gran og Gausdal. Det er betalt 190 millioner kroner i erstatning i disse kommunene.

 • 138 millioner til bønder i Agder

  Bønder på Agder har til sammen mottatt over 138 millioner kroner i erstatning etter tørkekrisen i fjor sommer. Over tusen erstatningssøknader kom inn og ifølge Tore Haugum, landbruksdirektør i Agder, har de aller fleste fått innvilget erstatning.

  Tore Haugum
  Foto: Svein Sundsdal / NRK
 • Rekordstor utbetaling til bønder

  Bønder har hittil fått 1,6 milliardar kroner i erstatning etter tørkesumaren i fjor. 15.000 bønder søkte, 15 gonger så mange som året før. Minst 30 prosent av avlingane vere tapte for å få erstatning. Framleis er 3700 søknader ikkje ferdig handsama.

 • Nå får bøndene tørke-utbetaling

  Denne uken får 10.000 bønder utbetalt 310 millioner kroner i et ekstratilskudd etter sommerens tørke. Den største andelen, over 286 millioner kroner, går til grovfôrbaserte husdyrhold. Nær 24,5 millioner kroner gis i tilskudd for grønnsaksarealer.

Pressekonferanse med bondeorganisasjonene og Landbruksdepartementet

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no