Tåke stanser all trafikk på Trondheim lufthavn

Tett tåke fører til full stans i flytrafikken til og fra Trondheim lufthavn søndag kveld og mandag morgen. Flere tusen passasjerer rammes av stansen.

Trondheim lufthavn stengt pga tåke

LANGE KØER: Flere tusen passasjerer er rammet på grunn av tåke ved Trondheim lufthavn. De kommer seg ikke dit de skal søndag kveld.

Foto: Bibiana Dahle Piene / NTB scanpix

– Ingen fly har gått eller landet siden klokken 16, opplyser lufthavndirektør Lasse Bardal til NTB.

Flyselskapene anbefaler reisende å enten dra hjem og avvente situasjonen hjemme, eller ta kontakt for å booke om billetten til mandag.

– Hvis tåka letter, vil en del fly gå, men som utsiktene er nå blir de fleste kansellert, sier Bardal. Ifølge meteorologene kan det i verste fall bli liggende til utpå formiddagen mandag, men vi håper det letter før, sier han.

Og i påvente at tåka skal lette, er overnatting på hotell – eller ei natt i et bussete valget.

– Vi har sendt av gårde 5–6 busser allerede, nordover til Bodø og sørover til Oslo. Flere følger etter, til Sandefjord, Bergen og Helgeland, sier trafikkonsulent Hilde Albertsen i SAS Ground Handling ved Værnes, til NRK.no.

Tusener rammet

SAS opplyser at 13 flyginger er kansellert og rundt 1.500 passasjerer rammet så langt.

– Vi har benyttet Östersund i Sverige som alternativ flyplass og fraktet passasjerer i buss derfra. Ellers får vi se hvordan situasjonen utvikler seg utover kvelden, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen.

Også Widerøe har anslagsvis 1.500 rammede passasjerer, mens Norwegian kan bekrefte at flyselskapet har minst flere hundre rammede. Det koker på operasjonssentralen nå, forteller informasjonssjef Silje Brandvoll i Widerøe.

– Stansen på Værnes får også store ringvirkninger andre steder fordi en rekke fly og mannskaper ikke kommer seg dit de skal, opplyser hun. Det er en ganske kaotisk situasjon. De reisende får overnatting og mat mens de venter, og de vil bli tilbudt alternativ transport så langt det er mulig, sier Brandvoll.

Værnes - strikker

TIDSFORDRIV: Oda Husebekk skulle vært i Tromsø på jobb mandag morgen. I stedet sitter hun på Værnes og strikker.

Foto: Solvår Flatås / NRK

Fullbookede fly

NTBs reporter på stedet forteller at det er mye folk inne i terminalen på Værnes. Søndag var siste dag av høstferien i Midt-Norge. Mange av flyene som skulle gått til og fra Trondheim søndag kveld, har vært fullbookede, ifølge Norwegian.

– Flyplassen er helt stengt, og den vil holde stengt til i morgen. Alle våre flyvninger til og fra Trondheim i kveld er derfor innstilt. Vi setter inn busser mellom Oslo og Trondheim for å forsøke å frakte så mange som mulig på den måten, sier presseansvarlig Charlotte Holmbergh Jacobsson til NTB. Vi beklager selvsagt situasjonen, men det er vanskelig å gjøre noe med været, sier hun.

Uavklart for mandagen

Det er fortsatt uklart hvilke konsekvenser tåka vil få mandag morgen. Men tåka kan bli liggende til utpå formiddagen.

– Det er meldt dårlig vær til klokka 10 i morgen tidlig, men vi har foreløpig ikke kansellert noen flyginger mandag. Vi ønsker å vente og se hvordan været blir, sier Brandvoll i Widerøe.

Hun oppfordrer reisende til å følge med på flyselskapets nettsider. Johansen i SAS sier flyselskapet vil forsøke å ivareta passasjerene så godt som mulig.

– Det er tett tåke og så lav sikt at vi rett og slett ikke kan fly. Vi skal gjøre det vi kan for å finne løsninger, men en del havner nok på hotell, advarer han.

Mange fly ble søndag omdirigert til flyplassene både i Namsos, Östersund og på Ørlandet.

Gardermoen kø

TÅKEFAST I OSLO: Det ble raskt kø blant trøndere som skulle hjem fra Gardermoen søndag ettermiddag.

Foto: Camilla Bilstad

Siste fra Trøndelag

Ukas første Midtnytt

Ukas første Midtnytt