Hopp til innhold

Skal lære kråker å rydde gatene for sigarettsneiper

– Dette er kråka sitt livs sjanse til å bli populær, sier fugleforsker.

En kråke

Kråka er kanskje ikke den mest populære fuglen – men kan den bli det nå?

Foto: Geir Olsen / NTB

I Södertälje i Sverige kan de få uventa hjelp med rengjøringa av gatene. Der skal de nemlig trene opp kråker til å rydde opp sigarettsneiper etter folk.

Det er selskapet Corvid Cleaning som har funnet en måte for hvordan man kan lære ville fugler å bytte sneiper mot mat, skriver svenske Aftonbladet og Länstidningen.

– Fuglene legger sneipene i en automat som så gir dem mat. Det blir en byttehandel rett og slett, sier Christian Günther-Hanssen, som er en av personene bak ideen.

– Verdt et forsøk

Morten Ree er ornitolog i Birdlife Norge, og han har trua på at dette kan funke. Han sier at kråka er en klok fugl.

Portrett av Morten Ree

Morten Ree i Birdlife Norge sier at kråkene er artige skapninger selv om de ikke er så populære.

Foto: Privat

– Man kan få de til å gjøre mye rart med belønning i enden. Det er verdt et forsøk, for det ligger jo sigarettsneiper både i gatene og i naturen. Det er fint hvis de klarer å få noe ut av det, sier Ree.

– Men kan det være farlig for kråka?

De spiser ikke det som er farlig. De vurderer og er voldsom til å sjekke ut om ting er spiselige. Hvis det ikke er det, så bryr de seg ikke. Jeg tror neppe de spiser og svelger det som er igjen av tobakk i sneipene.

Enda en kråke

Morten Ree håper at dette kan gjøre ryktet til kråka bedre. – De lever nært folk, har et dårlig rykte og har masse historier knytta opp mot dem, sier han.

Foto: Paul Kleiven / NTB

Kråke som renholdsarbeider

Ifølge Sneipfritt så ender omtrent 2,4 millioner sneiper på norsk grunn i året. I 2019 var sneipen det mest representerte avfallet i Oslo. De skriver videre at dette ikke bare gjelder i Oslo, men i hele verden.

Dessverre ser det ut til at det ikke er mulig å lære folk dette. Selv om de fleste legger den der den skal være, så gjør ikke alle det. Det er et interessant forsøk, sier Ree.

Men det kan bli utfordringer med å få tak i alle kråkene som skal være med på dette prosjektet. Han sier blant anna at kråkene fort flykter fra fare, og at de sladrer til hverandre. Men umulig er det ikke, sier han.

Ree legger til at det å fange fugler ikke er lov uten tillatelse fra Miljødirektoratet, eller tilsvarende direktorat i andre land.

I Södertälje håper de at kråkene kan bli permanente renholdsarbeidere i byen. Da gjenstår det bare å se hvor gira de svenske kråkene er på å bli med på prosjektet.

Dette er kråka sitt livs sjanse til å bli populær. Jeg trodde aldri det var en mulighet for det, så jeg anbefaler kråka å gripe sjansen, avslutter Ree.