Hopp til innhold

Sveaas kjøper seg opp i Norske Skog

Investor Christen Sveaas har gjennom selskapet Kistefoss AS kjøpt 24 millioner aksjer i Norske Skog. Dermed blir selskapet den største aksjonæren i papirprodusenten, og markedet reagerer positivt på nyheten.

Christen Sveaas

Forretningsmannen Christen Sveaas kjøper seg opp i Norske Skog, og er nå selskapets største aksjonær.

Foto: Eivind Marcelino

Sveaas og hans selskapet kontrollerer 12,81 prosent av Norske Skog som sliter tungt økonomisk og som er i forhandlinger med sine kreditorer og obligasjonseiere for å unngå en konkurs om tre dager.

Solgte seg ned

I Trøndelag driver Norske Skog papirfabrikken på Skogn, som er en hjørnesteinsbedrift i Levanger kommune. Selskapet har også en papirfabrikk i Halden.

Mandag ble det kjent at Blackstone-selskapet GSO ikke lenger er største eier i Norske Skog. Etter ytterligere nedsalg er fondet helt ute av eiersiden i det norske konsernet.

Stor skogeier

Christen Sveaas er også en stor skogeier, og er ifølge Dagens Næringsliv bekymret for framtiden til Norske Skog. Han har tidligere advart regjeringen mot å gripe inn for å redde selskapet.

Ifølge avisa eier Sveaas rundt 160.000 dekar skog i områdene rundt Randsfjorden gjennom selskapet Kistefos Træsliberi. Han er også stor aksjonær i Stangeskovene, som eier rundt 226.000 dekar skog i Østfold, Akershus og Hedmark.

Ifølge Oslo Børs har markedet reagert positivt på Sveaas' oppkjøp i Norske Skog, og selskapets aksjeverdi steg med 35 prosent tirsdag formiddag.