Det skriver FHI på sine hjemmesider.
Det smittede personene ble syke fra slutten av august og fram til slutten av september.
Folkehelseinstituttet sier at de syke er i alderen 6–66 år, og det er fire kvinner og tre menn.
Trolig smittet av matvare
Personene bor i Vestfold og Telemark, Viken, Oslo, Rogaland, Agder og Innlandet.
– Siden personene er bosatt i flere fylker, er det sannsynlig at de er smittet gjennom en matvare som er distribuert bredt. De blir nå intervjuet for å kartlegge om de kan ha en felles smittekilde, sier seniorrådgiver i FHI, Liz Ertzeid Ødeskaug.
FHI har startet etterforskning av utbruddet i samarbeid med aktuelle kommuneoverleger, de mikrobiologiske laboratoriene, Mattilsynet og Veterinærinstituttet.
Sjelden variant
FHI skriver at salmonella sapoli er en sjelden variant av salmonella i Europa. Den har blitt påvist i Norge før, men kun i enkelttilfeller.
– Det er for tidlig å si noe om dette er et avgrenset utbrudd eller om det vil øke i omfang, og om vi vil klare å finne smittekilden, men vi følger situasjonen nøye, sier Ødeskaug.
De vanligste symptomene er diaré, hodepine, magesmerter, kvalme og eventuelt feber.
Slik unngår du smitte
Folkehelseinstituttet har også laget en liste om hvordan man forhindrer videre smitte:
- Gjennomstek eller gjennomkok mat som skal varmebehandles.
- God håndhygiene etter toalettbesøk og før matlaging og måltid er generelt et viktig råd for å forebygge infeksjoner som kan gi diaré.
- Unngå kontakt mellom matvarer som ikke skal varmebehandles, som for eksempel salater, og matvarer som skal varmebehandles, for eksempel rått kjøtt.
- Skyll, vask og tørk frukt og grønnsaker som ikke skal varmebehandles før du spiser de.
- Om du har diaré, bør du unngå å lage mat til andre.