- Storsvindler lurte og utnyttet oss

Skandinavias frekkeste kvinnelige forbryter herjer igjen.

Daglig leder, Krisesenteret Verdal

Idrun Schult-Jessen ved krisesenteret i Verdal føler seg utnyttet av svindleren.

Foto: MMS-foto: Knut Reitan / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kvinnen, som er i femtiårene, oppsøkte krisesenteret i Verdal og bad om opphold.

Da hun kom, forklarte hun de som jobbet på senteret at hun var trakassert og drapstruet av en mann.

– Hun sa også at hun var i en stor sorg fordi sønnen hennes var død og at hun skulle begrave han. Derfor sa hun at hun måtte får være alene fordi hun ikke orket å ha mye folk rundt seg, sier daglig leder ved Krisesenteret i Nord-Trøndelag, Idrun Schult-Jessen til NRK.

Historien kvinnen fortalte gjorde at personalet lot henne få en hel etasje for seg selv. De andre beboerne måtte dermed ligge på madrasser på gulvet i etasjen over.

Kvinnen ble på senteret i over en uke før hun dro videre.

Var lege og sjelesørger

Krisesenteret har nå anmeldt kvinnen. Etter beskrivelser politiet har fått, er de ganske sikre på at dette er en kvinne som de siste ti-femten år reist rundt i hele Skandinavia og levd av å svindle folk.

– Hun fikk senest en dom i Norge i 2007 og det har også vært straffereaksjoner på henne i Sverige, men nå ser det ut som hun har begynt på igjen, sier Sivert Rannem, politioverbetjent ved fellesoperativ enhet ved Nord-Trøndelag politidistrikt, til NRK.

I Sverige skal hun blant annet ha opptrådd som lege, sjelesørger og parkeringsvakt. Hun har vært fengslet og i 2002 ble dømt for 26 forhold i Sverige.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Sivert Rannem, politioverbetjent, Nord-Trøndelag politidistrikt

Sivert Rannem sier politiet har kjennskap til kvinnen.

Foto: Knut Reitan / NRK

I Norge skal kvinnen ha blitt dømt for bedrageri og falsk anmeldelse av voldtekt.

Ifølge politiet har de en rekke bedragerisaker på kvinnen som opererer under flere forskjellige navn og identiteter.

– Vi vet at hun har vært mest i Sverige i det siste, men har registrert at hun nå er tilbake i Norge og Trøndelag, sier Ingri Mari Hanssen, politiførstebetjent ved fellesoperativ enhet ved Nord-Trøndelag politidistrikt.

Advarer andre

Daglig leder ved Krisesenteret i Nord-Trøndelag, Idrun Schult-Jessen er ikke i tvil om at det er den kjente svindleren som har vært på besøk.

–Vi har bilde av henne, og jeg er helt sikker, sier hun.

Hun advarer nå andre mot kvinnen som har kortklipt grått hår, med en svart farge på panneluggen. Ifølge Schult-Jessen var kvinnen pent sminket, høyreist og snakket Elverums-dialekt.

– Her bor hun bare, men i kristne samfunn og i andre fora har hun lurt folk for veldig mye penger. Vi vil advare folk mot å ta henne inn, for hun har ikke hederlige hensikter, sier Idrun Schult-Jessen.

Svindler kirker

I slutten i oktober opererte hun i Värmeland i Sverige. Hun forsøkte seg på svindel i to kirker, men ble gjenkjent, og deretter ble det sendt rundt en e-post med advarsel og bilde av kvinnen.

I tillegg til at det har gått ut advarsler mot henne gjennom kirkelige kanaler, har også svenske aviser skrevet om svindelforsøkene.

Krisesenteret i Trondheim og har ikke kjennskap til kvinnen. Det har heller ikke Nidaros domkirke og Vår Frue menighet.

Ingen spor

Det er ingen registreringer på kvinnen etter at hun forlot Verdal 13. november.

– Det er ikke alltid hun lurer til seg penger, men hun får ofte husrom, mat og omsorg, sier politiførstebetjent Ingri Mari Hanssen.

Da kvinnen skulle videre kjørte Shult-Jessen henne i privatbil til Trondheim. Det var fordi kvinnen sa at hun ikke klarte offentlige kommunikasjonsmidler på grunn av frykt.

– Vi har aldri følt oss så lurt noen gang. Hun misbrukte tilliten vår og tok opp plass for brukere. Vi skal ikke stille spørsmål ved tilliten til folk, derfor klarte hun å lure oss, sier Shult-Jessen til NRK.