Stoppet bamsen midt i jakta

Familien var på tur hjem i bil da de stoppet en bjørn midt i elgjakta søndag kveld.

Bjørn på Høylandet

Bjørnen ble stående 40–50 meter fra bilen hvor Kjerstin Tyldum og hennes familie satt.

Foto: Kjerstin Tyldum

Kjerstin Tyldum og familien hennes hadde vært i Namsos, og var på tur tilbake til Høylandet i 21.30-tida da de fikk seg en skikkelig overraskelse. Mellom Aavatsmarka og Vassbotna måtte de nemlig bråstoppe for en elg som løp over veien.

Stoppet for elg

– Vi ble stående litt fordi vi trodde det kanskje kom flere elg løpende over veien. Da sier samboeren min, som var sjåfør, at det stod en bjørn ute på et jorde, forteller Tyldum.

Familien hadde dermed avbrutt bjørnen midt i jakta på elgen. Bamsen ble stående på jordet i flere minutter før den tuslet tilbake til skogen.

– Jeg åpnet vinduet og ropte på den, men den reagerte ikke i det hele tatt. Den virket litt forvirret der den tuslet rundt, kanskje bare 40–50 meter fra bilen, sier Kjerstin Tyldum.

Tok flere bilder

Hun klarte å ta flere bilder av bjørnen før den forsvant inn i skogen igjen.

– Jeg er faktisk litt skjelven ennå. Jeg er redd bjørn, og senest på lørdag var det folk som fortalte meg at det ikke var noe å være redd for. Jeg kom da aldri til å treffe på bjørn likevel. Derfor var det ekstra merkelig at vi fikk se bjørnen allerede dagen etter, ler Kjerstin Tyldum.

Ole Jakob Sørensen i Steinkjer er bjørneekspert og jobber til daglig som førsteamanuensis ved Høgskolen i Nord-Trøndelag.

– Svært spesielt

– Elgen er et byttedyr for bjørnen nå om våren, før det blir bær i skogen. Derfor er det ikke så uvanlig at bjørn jager elg. Nå er det ikke så ofte den lykkes med jakta, men den forsøker.

– I Sverige er det flere som har kommet over bjørn under slik elgjakt, men det er svært sjelden det skjer i Norge. Og det er enda mer spesielt at man klarer å fotografere bjørnen, sier Sørensen til NRK.

Kjerstin Tyldum mener opplevelsen nesten var surrealistisk.

– Det kom så overraskende på oss alle som satt i bilen. Nå håper jeg det var siste gang jeg møtte på bjørn, sier hun.

Bjørn på Høylandet

Etter flere minutter ute på jordet, ruslet til slutt bjørnen inn i skogen igjen.

Foto: Kjerstin Tyldum