Stolt av Obama

Melanie Hill i Steinkjer heiser det amerikanske flagget når Barack Obama i dag innsettes som president i USA.

Barack Obama
Foto: KEVIN LAMARQUE / REUTERS

Melanie Hill (i midten)

Melanie Hill (i midten)

Foto: Privat

- Jeg kommer til sitte klistret til skjermen i ettermiddag! Amerikanskfødte Melanie Hill er forventningsfull før ettermiddagens innsettelse av Barack Obama som USAs 44. president.
- Han er historisk på mange måter: Han blir en av de yngste presidentene, og han er den første ”man of colour”. Han står foran en utrolig mengde med utfordringer med finanskrisen og interne forhold hjemme i USA, sier Melanie, opprinnelig fra Wisconsin. Nå er hun EURES-konsulent hos NAV i Steinkjer, men engasjementet for amerikansk politikk er fortsatt sterkt. I dag er hun stolt over å være amerikaner.

- Ikke så pinlig lenger


- Jeg ble veldig glad da Obama ble valgt, for da var det endelig ikke så pinlig å innrømme at man er amerikaner i Europa som det har vært de siste åtte årene, sier Melanie. Hun er svært begeistret for den kommende presidenten.
- Han er ung, engasjerende og en stor taler, noe som er viktig for den jevne amerikaner. Han tenker stort, og det tror jeg virker tiltrekkende på mange.


Nå har Melanie forhåpninger om endringer i det amerikanske samfunnet. – Jeg har i hvert fall håp om at han greier å gjøre noe med helsesystemet hjemme i USA, for det vet jeg tynger mange amerikanere. Det er jo privatisert der. Man er sin egen lykkes smed, og det er mange som ikke har noen helseforsikring og lever på fattigdommens rand, sier Melanie Hill.

Imponert


Også arbeidsløsheten har hun stor tro på at Obama kan få gjort noe med. – Det er et enormt økende problem. Det er veldig mange som har mistet jobben eller står i fare for å gjøre det. De har ikke det lovverket i ryggen som vi har her i Norge, og det er veldig lett å miste jobben, mener Melanie. Selv har hun en søster som ble arbeidløs som følge av finanskrisen.

Melanie er imponert over Obamas evne til å samle gode folk rundt seg.

Barack og Michelle Obama

Det nye presidentparet

Foto: GARY HERSHORN / REUTERS

- Han har vært veldig flink til å skaffe seg en sterk stab som kan hjelpe han med utfordringene han skal ta fatt på nå. Jeg er utrolig glad for at han valgte Hillary Clinton som en av sine nærmeste rådgivere. Han har forsonet seg med en av sine bitreste konkurrenter og gitt henne en av de sterkeste posisjonene som fins i USA. Det viser hvor flink han er til å bygge broer, sier Melanie. Hun mener det er spesielt viktig i dagens situasjon, både internt i USA og ikke minst med tanke på det forholdet USA har til resten av verden.

Flagget til topps


I dag skulle Melanie Hill gjerne vært blant slekt og venner i USA og tatt del i feiringa. – Det hadde nok vært en kjempeopplevelse og vært ”heim” i USA og sett hvordan det blir feiret rundt omkring, men jeg har en liten plan om å feire med noen andre amerikanere som jeg kjenner her. I dag blir det ikke flagg på bordet, det blir utenfor huset til og med!