Hopp til innhold

Stiller ut kunstverk festet til paller

I år feirer Trøndelagsutstillingen 40 år, og i anledning jubileet byr de på to utstillinger. Her møtes både unge og mer erfarne kunstnere.

Monika Mørck

Monika Mørck foran kunstverket sitt Bound To Be Free.

Foto: Grete Thobroe/NRK

Bound to be free

Bound To Be Free er på fire ganger fire meter.

Foto: Grete Thobroe/NRK

For i tillegg til den tradisjonelle juryerte utstillingen har de en jubileumsutstilling, der unge kunstnere tolker verker som tidligere er antatt ved Trøndelagsutstillingen.

– Utfordrende og artig

En av kunstnerne som her løftes frem er Monika Mørck. Hun stiller ut for første gang i sin fødeby Trondheim.

– Det er veldig utfordrende, men artig, mener hun.

Monica Mørcks installasjon «Bound To Be Free» er på fire ganger fire meter. Den henger fra taket festet til paller på gulvet, og er det første du ser når du besøker jubileumsutstillingen ved Trøndelag Senter for Samtidskunst.

Verket er hennes kommentar til et svært broderi på veggen bak. Det ble laget av tekstilkunstner Elisabeth Haarr og var med på Trøndelagsutstillingen i 1994.

– Det er et kjempestort, hvitt og tynt silketekstil som hun har brodert med masse små sorte sting. Det er en brutal handling å angripe den skjøre silken på den måten, mener Mørck.

Kjell-Erik Killi Olsen

Mørck er en av seks unge kunstnere som er invitert til å produsere nye arbeider med utgangspunkt i et historisk verk som har blitt antatt tidligere og som på hver sin måte representerer Trøndelagsutstillingens historie.

Anita Björklund

Anita Björklund er produsent for Trøndelagsutstillingen.

Foto: Grete Thobroe/NRK

Både Lars Tiller, Gerald Siler, Elisabeth Harr og Kjell-Erik Killi Olsen er med på lista over kjente trønderske kunstnere som har deltatt tidligere, og med årets jubileumsutstilling ønsker arrangøren å knytte bånd mellom samtid og fortid.

– Det er veldig spennende møter, og de inviterte kunstnerne har vært veldig ivrige og inspirerte. Ingen sa nei til å være med, sier produsent Anita Björklund.

Plukket ut

I Galleri KiT ved Kunstakademiet er den juryerte utstillingen plassert. Av 167 kunstnere som sendte inn sine verk, er 24 plukket ut til å være med.

– Her har vi alt fra maleri og tegning til video, skulptur og tekstiler. Det er en ung utstilling med hovedvekt på yngre kunstnere, sier Anita Björklund.

Trøndelagsutstillingen

Trøndelagsutstillingen feire 40 år i Trondheim med møter mellom unge og eldre kunstnere.

Foto: Grete Thobroe/NRK

Dette er lista over kunstnere som blir tolket i årets utstilling:

Lars Tiller – Øyvind Sørfjordmo
Kjell Erik Killi Olsen – Marius Amdam
Gerald Siler – Tore Reisch
Elisabeth Haarr – Monika Mørck
Talleiv Taro Manum – Sissel M. Bergh
Ane Mette Hol – Anders S. Solberg