Statens vegvesen må ut med 600.000 kroner

Statens vegvesen må betale et forelegg på 600.000 kroner etter ei arbeidsulykke ved Rungstadvatnet i Steinkjer i 2012, der en person omkom.

Gravemaskinulykke ved Rungstadvatnet

Det var den 18. november i 2012 at en gravemaskinfører havnet i Rungstadvatnet like nord for Steinkjer.

Foto: Steinar Bardal

Det var den 18. november i 2012 at en gravemaskinfører havnet i Rungstadvatnet like nord for Steinkjer. Føreren, en mann på 50 år, holdt på med veiarbeid på ustabil grunn da gravemaskina sklei ut i vannet. Mannen ble liggende i vannet i nærmere 40 minutt før han fikk hjelp av helsepersonell. Han ble fraktet til sykehus, men skadene var så alvorlige at mannen døde samme ettermiddag.

Visste at det var ustabil grunn

Olav Kåre Fuglem

Avdelingsdirektør Olav Kåre Fuglem i Statens vegvesen.

Foto: Håvard Zeiner / NRK

Statens vegvesen var byggherre for veiarbeidet i området og sa i 2012 at de var klar over at det var utstabil grunn på stedet.

– Arbeidet gikk ut på å skifte ut grunnen under asfalten, og vi vet at det er dårlige grunnforhold der. Vi har gjort grundige risikovurderinger på forhånd, så jeg forstår ikke hvordan dette har skjedd, sa avdelingsdirektør Olav Kåre Fuglem til NRK i 2012.

Den omkomne jobbet for en entreprenør som var leid inn til oppdraget ved Rungstadvatnet.

– Det er forferdelig at slike ting skjer. Det skal jo ikke skje, sa Fuglem.

(Artikkelen fortsetter under):

Gravemaskin hamna i vatnet

Føreren holdt på med veiarbeid på ustabil grunn da ulykka skjedde.

Foto: Steinar Bardal

Erkjenner å ha brutt loven

Statens vegvesen opplyser at de har vedtatt forelegget på 600.000 kroner fordi ulykka har avdekka forhold som ikke var tilfredsstillende.

– Helse, miljø og sikkerhet er bærebjelker i alt vårt arbeid og det har vært viktig for Statens vegvesen å gå grundig inn i denne saken, sier regionvegsjef Berit Brendskag Lied i ei pressemelding.

Vegvesenet erkjenner nå at de har brutt Arbeidsmiljøloven og Byggherreforskriften og at de derfor vedtar forelegget fra Trøndelag Statsadvokatembeter, det opplyser de i pressemeldinga.

Ulykkessted Rungstadvatnet

Det ble lagt ned blomster på ulykkesstedet i 2012.

Foto: Frank Almås / NRK