Hopp til innhold

Starter med omskjæring av gutter

På fredag begynner St. Olavs Hospital i Trondheim å tilby omskjæring av guttebarn. Tre guttebarn skal få utført inngrepet som Stortinget har pålagt helseregionene å gjøre.

Øystein Drivenes

Øystein Drivenes er overlege ved barnekirurgisk avdeling ved St. Olavs Hospital. Fredag starter de med omskjæring av gutter.

Foto: Elisabeth Skarrud/NRK

Øystein Drivenes er overlege ved barnekirurgisk avdeling ved St. Olavs Hospital. I tillegg til de tre barna som er klare for operasjon, står ti på venteliste.

– Ingen tilhenger

– Jeg er ingen tilhenger av at inngrepet skal utføres, men jeg er heller ikke så sterkt imot det at jeg vil nekte å utføre det, sier Drivenes til NRK.

Det er også en jevn pågang ved avdelingen fra foreldre som er interessert i å få inngrepet gjort, men flere av disse blir overrasket når de hører om egenandelen på 4000 kroner.

– Noen foreldre er ikke klar over dette, og blir overrasket. En av hensiktene med å ha en samtale på forhånd, er jo nettopp å avklare alle forhold rundt inngrepet, sier han.

Mange formaliteter

En rekke formaliteter som samtykkeskjema er noe av årsaken til at det har tatt tid å komme i gang. Kirurgene har også vært opptatt av at tilbudet ikke skal gå ut over syke barn eller andre pasienter ved sykehuset.

– Det er uaktuelt å gjøre inngrepet ved vår avdeling så lenge vi har syke barn i kø. Men akkurat nå har vi ikke den køen lenger, og da har vi en plikt til å gjennomføre det, forteller Drivenes.

To har reservert seg

To kirurger ved avdelingen har reservert seg mot å gjennomføre inngrepet.

– Det er uproblematisk, og vi kan ikke tvinge noen til å utføre en inngrep som ikke er medisinsk nødvendig. Det er helt uholdbart. Men vi har fortsatt folk som kan utføre det, sier Øystein Drivenes.