NRK Meny
Normal

Starter med omskjæring av gutter

På fredag begynner St. Olavs Hospital i Trondheim å tilby omskjæring av guttebarn. Tre guttebarn skal få utført inngrepet som Stortinget har pålagt helseregionene å gjøre.

Øystein Drivenes

Øystein Drivenes er overlege ved barnekirurgisk avdeling ved St. Olavs Hospital. Fredag starter de med omskjæring av gutter.

Foto: Elisabeth Skarrud/NRK

Øystein Drivenes er overlege ved barnekirurgisk avdeling ved St. Olavs Hospital. I tillegg til de tre barna som er klare for operasjon, står ti på venteliste.

– Ingen tilhenger

– Jeg er ingen tilhenger av at inngrepet skal utføres, men jeg er heller ikke så sterkt imot det at jeg vil nekte å utføre det, sier Drivenes til NRK.

Det er også en jevn pågang ved avdelingen fra foreldre som er interessert i å få inngrepet gjort, men flere av disse blir overrasket når de hører om egenandelen på 4000 kroner.

– Noen foreldre er ikke klar over dette, og blir overrasket. En av hensiktene med å ha en samtale på forhånd, er jo nettopp å avklare alle forhold rundt inngrepet, sier han.

Mange formaliteter

En rekke formaliteter som samtykkeskjema er noe av årsaken til at det har tatt tid å komme i gang. Kirurgene har også vært opptatt av at tilbudet ikke skal gå ut over syke barn eller andre pasienter ved sykehuset.

– Det er uaktuelt å gjøre inngrepet ved vår avdeling så lenge vi har syke barn i kø. Men akkurat nå har vi ikke den køen lenger, og da har vi en plikt til å gjennomføre det, forteller Drivenes.

To har reservert seg

To kirurger ved avdelingen har reservert seg mot å gjennomføre inngrepet.

– Det er uproblematisk, og vi kan ikke tvinge noen til å utføre en inngrep som ikke er medisinsk nødvendig. Det er helt uholdbart. Men vi har fortsatt folk som kan utføre det, sier Øystein Drivenes.

Video fra Trøndelag

Mandagens Midtnytt (18.45) kom ikke på lufta til vanlig tid på grunn av tekniske problemer. Men her kan du blant annet se nytt fra Sørlia-rettssaken, travbaneflytting og badekarpadling.
Om få uker er en ny film som dokumenterer 100 Rosenborg -år klar
Fjellklatreren Adam Ondras suksess i Hanshelleren har gitt Flatanger omtale langt utenfor Norges grenser.