NRK Meny
Normal

Starter kampanje for fair play

Trøndelag Fotballkrets får daglig inn klager på usportslig opptreden fra lagledere og foreldre. Nå starter de en kampanje for fair play og bedre holdninger både på og utenfor banen.

Fair play i fotball

Fair play var i fokus på Bangsund onsdag kveld. Foran ser vi Namsos-keeper Henrik Tranaas og Spillum/Bangsunds kaptein Magnus Lona Hansen. Bak står dommer Vegard Ekker og daglig leder i Trøndelag Fotballkrets, Jan-Roar Saltvik.

Foto: Espen Sandmo/NRK

Jan-Roar Saltvik

Jan-Roar Saltvik mener foreldrene er de som ofte synder mest mot fair play.

Foto: Espen Sandmo/NRK

I går kveld ble den innledet med en gutter 14-kamp på Bangsund, og daglig leder i fotballkretsen, Jan-Roar Saltvik, mener dette er svært viktig for sporten.

– Vi har to store hovedutfordringer i barne- og ungdomsfotballen, og det er frafall og mangel på fair play. Dette konseptet er en start i å ta tak i begge deler, mener Saltvik.

Først i landet

Trøndelag Fotballkrets er den første i landet som gjennomfører en slik aksjon for å komme problemet med usportslig opptreden til livs. Fokuset er i denne omgang rettet inn mot ungdomsfotballen.

– Vi gjennomfører seks kamper denne sesongen fra gutter og jenter 14, til gutter og jenter 19. Der har vi et møte før kamp, vi følger lagene under kampen, og vi har et møte etter kamp med spillere, trenere, lagledere og klubbledere. Fotballkamper skal selvfølgelig vinnes, men det må gjøres med de riktige virkemidlene og rette holdninger og intensjoner, sier Jan-Roar Saltvik.

Får mange rapporter

Saltvik innrømmer at det er mange voksne ledere og foreldre som går over streken.

– Den største utfordringen vår er dessverre de som står rundt banen. Delvis trenere og lagledere, men også foreldre til spillerne er en stor utfordring for oss. De har et stort engasjement for sitt barn og sitt lag. Alle som prøver å forhindre den suksessen, om det er dommere eller motstandere, blir fiender i et sånt bilde.

– Får dere mange rapporter om usportslig opptreden inn til fotballkretsen?

– Ja, dessverre. Daglig får vi rapporter som vi ikke liker, og som gjør at vi må begynne å ta dette på alvor, sier Jan-Roar Saltvik.

Usportslig trener

På Bangsund møttes G14-lagene til samarbeidslaget Spillum/Bangsund og Namsos til den aller første fair play-kampen. Eller månedens kamp som fotballkretsen kaller det. Namsos-keeper Henrik Tranaas mener dette er en viktig sak.

– I kamp skal det være godt samhold i laget, og vi skal ha respekt for motstanderne. På trening skal vi vise respekt for hverandre og utenfor banen skal det være greit å være. Jeg har dessverre opplevd usportslig opptreden. I den forrige kampen vår var det en trener som ikke viste særlig fair play, mener den unge keeperen.

Snakker med foreldrene

Tine Nermark Johnsen er trener for Spillum/Bangsund, og sier de jobber bevisst med å fremme gode holdninger både på og utenfor banen.

– Vi bruker mye tid på treningene våre til å snakke om hvordan vi oppfører oss mot hverandre. Vi har litt småkrangling og dårlig språkbruk som vi har brukt tid på å jobbe med. Vi har også hatt to møter med spillere og foreldre der vi blant annet har jobbet med fair play og snakket om hva det betyr. Spillerne våre har også skrevet under på en fair play-kontrakt, sier hun.

Den lokale fotballtreneren har også opplevd dårlige holdninger i fotballmiljøet i Trøndelag.

– Jeg har vært borti både trenere, dommere, spillere og foreldre som jeg har følt ubehag med å møte. Jeg har også rapportert inn dommere til fotballkretsen. Samtidig synes jeg vi er på veg i riktig retning, og at det er mye bedre enn det var. Det er fordi klubbene jobber med fair play og snakker med både foreldre og spillere om det, sier Tine Nermark Johnsen.

– Vi må vise respekt

Jan-Roar Saltvik håper kampanjen de nå har startet etter hvert vil øke forståelsen for hvor viktig dette med fair play er innen idretten.

– Det går på hvordan vi respekterer hverandre. Hvordan vi respekterer dommerens avgjørelser, og hvordan vi respekterer med- og motspillere. Ikke minst handler det om hvordan vi snakker til hverandre, kroppsspråket vårt, og hvordan vi forholder oss til spillereglene i fotball, sier Saltvik.

Kampen på Bangsund onsdag kveld ble gjennomført i god sportsånd, og Namsos vant med 3–0.

Fair play i fotball

Før kampen startet hilste alle spillerne på hverandre og ønsker motspillerne lykke til.

Foto: Espen Sandmo/NRK