Hopp til innhold

Splittet om WTO

Trønderske bønder er splittet i synet på WTO-sammenbruddet.

Korn
Foto: Trond Leirvik / NRK

Jordbruksforhandlingene i Verdens Handelsorganisasjon, WTO kollapset. Men om det er en bra eller en dårlig ting for norsk landbruk, det er ikke bøndene enige i.

Mens Småbrukarlaget i Sør-Trøndelag og Bondelaget i Nord-Trøndelag mener dette er en gledens dag, er bondelagsleder i Sør-Trøndelag, Eilif Peder Folstad bekymret.

Eiliv Peder Folstad

Leder i Sør-Trøndelag Bondelag, Eiliv Peder Folstad

Foto: Linda Bjørgan / NRK

Bondelaget i sør er bekymra

- Det er i beste fall en piratseier for oss i landbruket. Vi trenger nå en avklaring, etter å ha måttet leve med usikkerheten i mange år. Bøndene har ikke turt å satse, eller har rett og slett gitt opp fordi WTO-spøkelset henger over dem hele tida.

- En feiring av at det ikke ble noen avtale vil gi inntrykk av at vi er imot alt nytt, vi må være framtidsretta, sier Folstad.

Bonde-og Småbrukarlaget fornøyd

Knut Sjøvold leder Bonde-og Småbrukarlaget i Sør-Trøndelag. Han er ikke redd for at sammenbruddet skal skape problemer.

- Vi er avhengige av politisk velvilje, og da tror jeg det er viktigere at vi har politikere innenfor landets grenser som legger rammebetingelser for landbruket enn at utenforstående krefter legger rammebetingelsene for oss.

- Har kollapset for godt

I Stjørdal sitter lederen av Bondelaget i Nord-Trøndelag, Jon Trøite. Han er glad for at WTO ikke kom fram til enighet.

- Det er bra både for norske bønder og for bønder i fattige land. Jeg tror at denne runden i WTO med mål om å skape mest mulig frihandel for mat nå har kollapset for godt.

Ola Borten Moe

Stortingsrepresentant (Sp)Ola Borten Moe

Foto: Linda Bjørgan / NRK

- Bare en utsettelse

Kollapsen i WTO-avtalen er bare en utsettelse, mener Ola Borten Moe, stortingsrepresentant for Senterpartiet fra Sør-Trøndelag.