Spelet om Barbro Hasfjord

I 1647 ble Barbro Hasfjord brent som heks på Anfinneset på Vikna. Man vet lite konkret om Barbro og livet hennes. Men det har oppstått mange sagn om henne. Disse sagnene har forfatterne Kjellrun Åsgard og Steinar Grande tatt utgangspunkt i og laget et teaterstykke ut av.

Spelet om Barbro Hasfjord

Barbro blir brent på bålet

Foto: Jan Ove Haukø

I år valgte man å sette opp «Barbro – vegen mot bålet » i midten av september. Det ble tre kveldsforestillinger og en dagforestilling ut av det. Man valgte å spille stykket i høstmørket for å få fram den uhyggelige stemningen rundt en hekseprosess.

På Vågsenget på Vikna

Skuespillet ble spilt på museumsgården Vågsenget på Vikna. Denne gården ligger helt ute i havgapet og er en ypperlig kulisse for de tragiske begivenhetene som Barbro Hasfjord ble utsatt for på midten av 1600-tallet.

Ansvaret for regien av stykket har Ulf Grande. Han er sønn av Steinar Grande som skrev manus til «Barbro – vegen mot bålet». Ulf Grande har regissert dette stykke også to ganger før. I år har han også hatt en regigruppe til å hjelpe seg med å sette opp stykket. Denne gruppen består av Grete Johansen, Liv Nordahl, Ingrid Hatland, Kjellrun Åsgard og Barbro Gravseth.

100 forestillinger

«Barbro – vegen mot bålet »hadde premiere i 1988. Siden da har man satt opp 100 forestillinger. Vanligvis har man spilt stykket ved St. Hanstider fordi St. Hanskvelden var heksenes festaften. Tre ganger opp i gjennom årene har man valgt å spille stykket på høsten.

De fleste forestillingene om Barbro har blitt spilt på Vågsenget ute på Vikna. Men man har også spilt stykket på Trøndelag Folkemuseum i Trondheim og på Norsk Folkemuseum i Oslo. I 1991 var Barbroteateret Norges representant på Verdensfestivalen for amatørteater i Halden.

Tre Barbroer

I år var det tre stykker som spilte Barbro fra hun var unge til hun ble brent på bålet som moden kvinne. Åsa Sund Sørvig spilte Liss Barbro, mens Lena Hatland spilte den unge Barbro og Grete Johansen spilte Barbro like før hun ble henrettet.

Man har fire sceneskifter under Barbro . Man starter ved innkjørselen til Vågsenget og det hele ender nede ved sjøen der Barbro blir brent. Bryllupet holdes ute på vollen foran våningshuset på Vågsenget. Publikum forflytter seg fra scene til scene under stykket. De blir også en del av handlingen. Under bryllupet får de delta i festlighetene og blir traktert med kaffe og kaker.

Temaet i «Barbro – vegen mot bålet »er alvorlig og evigvarende. Det var folkesnakket og øvrighetas maktmisbruk som førte Barbro Hasfjord til bålet.