Sparer hundretusener i strøm

Bytter ut lyspærer med moderne lysdioder i drivhuset.

Kjørsvik Gartneri, Frosta
Foto: Morten Andersen / NRK

En rosegartner fra Frosta kan spare drivhusnæringa for enorme summer. Som førstemann i landet har Jan Kjørsvik byttet ut tradisjonelle lyspærer med moderne lysdioder i drivhuset.

Jan Kjørsvik, dgl. leder Kjørsvik Gartneri
Foto: Morten Andersen / NRK

En million kroner har han investert i de nye lysarmaturene i Kjørsvik Gartneri. Halvparten av de tradisjonelle lysepærene er nå bytta ut. Lysdiodene, eller LED-lysene som de også kalles, har han selv henta fra Kina.

- LED-lysene skal ha tilnærmet samme lysspekter som sola. Det er kaldt lys, så vi må tilføre varme, men har allikevel ei innsparing på 500.000 kilowattimer, sier Kjørsvik. Og med dagens strømpris betyr det ei innsparing på rundt 250.000 kroner i året.

Se video:

Video nsps_upload_2008_12_5_15_43_6_2839.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Hos det statlige energiforetaket Enova får gartneren fra Frosta både skryt og støtte.

Frode O. Gjerstad, seniorrådgiver Enova
Foto: Morten Andersen / NRK

- Vi tror at dette kan sette en helt ny standard når det gjelder lys i veksthus, sier Frode O. Gjerstad, seniorrådgiver i Enova. Han syns Kjørsvik har gjort en imponerende jobb.

Virkninga av de nye lysarmaturene skal følges nøye i de nærmeste månedene, og sammenliknes med statistikken for i fjor. Og går det som Kjørsvik håper, vil tradisjonelle lyspærer byttes ut i flere drivhus i tida som kommer.