Hopp til innhold

Smarte fugler unngår å bli påkjørt i trafikken

Har du stor hjerne, så tar du smartere valg i trafikken. Det gjelder i hvert fall for fugler. En stor fugleundersøkelse ved NTNU har sett på fluktadferd hos over 3700 fugler av 11 ulike arter i Trøndelag.

Kråke

Kråkefugler tar smartere valg i trafikken enn andre fugler, og klarer seg dermed bedre i trafikken. Det viser en ny undersøkelse fra NTNU.

Foto: Kjartan Trana

De har kjørt langs veiene i Midt-Norge og registrert hvordan fuglene som sitter i vegkanten oppfører seg når en bil nærmer seg.

– De aller fleste blir skremt vekk, og så har vi registrert hvor de flyr, sier Førsteamanuensis Magne Husby ved Høgskolen i Nord-Trøndelag.

Oppfører seg forskjellig

Sammen med forsker Arild Husby ved Senter for Biodiversitet Dynamikk, NTNU, har han funnet ut at fugler av forskjellige arter oppfører seg svært ulikt.

– De som flyr til høyre er jo veldig kort tid i vegbanen, og kan komme seg i sikkerhet veldig fort. Og de som flyr mot venstre de krysser jo både mi fil og fila til bilene som kommer imot, og er ei lang tid i vegbanen. Da har de ei ganske farlig oppførsel, sier Magne Husby.

Magne Husby, skjæreforsker

Fugleforsker Magne Husby har undersøkt adferden til nesten 4000 fugler i trafikken.

Foto: Bjørnar Leknes / HiNT

Ifølge Adresseavisen som først presenterte undersøkelsen i dag, er kollisjoner mellom fugl og bil et stort problem, og mange millioner fugler dør i trafikken årlig.
Mange arter oppholder seg i vegkanten for å lete etter mat, og er derfor utsatt for å bli påkjørt av biler som passerer i høy hastighet.

Les også: Denne er en gåte for skjæreforskeren.

Noen arter krasjer mer i frontruta

– Noen arter er mer utsatt for å kollidere med biler enn andre, men vi vet foreløpig ganske lite om hva som påvirker dette, sier Husby til NRK.

Forskerne har sett på adferden til 3700 fugler av 11 ulike arter.

– Det vi har sett på er hvor stor andel av de forskjellige artene er det som har en smart adferd, og hvor stor andel er det som har den dumme, farlige adferden.
Og da har vi funnet ut at kråkefuglene, de er veldig smarte. De vi har stor nok datamengde på er kråke, kaje og skjære.

Flyr ut av veien

Rundt 80 % av disse kråkefuglene flyr rett til høyre, de tar altså et smart valg.

Husby sier det er gjort mange undersøkelser internasjonalt som bekrefter at kråkefuglene og kråkene – sammen med papegøyene, er de smarteste fuglene vi har i verden.

Les også: Kråker like smarte som åtteåringer.

Verdens smarteste fugler

Skjære

Skjæra hører også til de smarte kråkefuglene.

Foto: John Øystein Berg

– Blant annet er det noe som kalles speiltest.

Dersom et dyr kikker på seg selv i et speil, og vet at det de ser på er seg selv, da må de være ganske intelligente. Så det ble festet noen lapper under haka på skjæra, som fuglen ikke så. Den kjente at dette var ubehagelig, så den prøvde å skrape haka og undersiden av nebbet mot underlaget for å få lappene bort.

Fuglen løfta haka og gikk bort til et speil, og kikka i det for å undersøke om hun hadde fått bort alt, eller om det fortsatt var igjen noe.

Lurt å være smart

Det kan være mange grunner til at disse fuglene er smartere enn andre.

– Det er fordelaktig å være smart for de artene som er sammen i grupper, og lever i grupper over lang tid. Fordi de er nødt til å skjønne hverandre, og de kan lære av hverandre. Og enkelte fuglearter hamstrer mat som de skal finne igjen lang tid etterpå.
For eksempel er det noen kråkefugler som lagrer 30 tusen frø, og er nødt til å finne igjen omtrent halvparten av dem i løpet av vinteren for å overleve.

Terrenget forandrer seg jo voldsomt, det kommer snø og dekker landskapet. Likevel er de altså i stand til å vite hvor de har gjemt frøene. De graver seg gjennom snøen og finner frøene som ligger gjemt på bakken under snøen. da er Da er det en fordel å ha en litt stor hjerne som er i stand til å huske alt dette, sier Husby.

Presentert i Japan

Undersøkelsen er publisert i et vitenskapelig tidsskrift, og i august ble resultatene presentert på verdenskonferansen i Japan.

– Nå vil vi jobbe videre med de dataene vi har, for å se om vi kan finne ut enda mer om hva det er som skjer med fuglene i trafikken.

Og hvis vi følger med litt når vi kjører, så ser vi at dette stemmer ganske bra. Kråkefuglene trekker mot høyre og vekk, mens for eksempel fiskemåsen og rødvingestjerten har en litt mer risikofylt adferd, sier Magne Husby.