Hopp til innhold

Slik stemmer du på valgdagen

I dag skal 250.000 unge mellom 18 og 21 år stemme i et stortingsvalg for første gang.

Valgurne stemmerett

I dag skal det avgjøres hvem som skal styret landet de neste fire årene.

Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB

På valgdagen 11. september må du stemme i den kommunen du er manntallsført. Du er manntallsført i den kommunen du var folkeregistrert 30. juni 2017.

Kommunen kunngjør hvor ditt valglokale er og hvor lenge det er åpent. Du kan stemme i et hvilket som helst valglokale i kommunen.

Du må ta med deg legitimasjon. Det er ikke nødvendig med valgkort, men det forenkler valgfunksjonærenes arbeid dersom du tar det med og det går raskere for deg å stemme.

Ved stortingsvalget er det bare norske statsborgere over 18 år som har stemmerett. Det holder at velger fyller 18 år i løpet av valgåret. Velger må være, eller ha vært, registrert som bosatt i Norge.

stemme
Foto: valg.no

Slik stemmer du på valgdagen under stortingsvalget:

  • Ta den stemmeseddelen du vil bruke.

  • Gjør eventuelle endringer på stemmeseddelen. Sett et nummer i ruten til venstre for navnet til kandidatene, slik at du markerer hvordan du vil at rekkefølgen skal være.

  • Vil du stryke kandidater settes et kryss i rute til høyre for navnet på kandidaten.

  • Brett stemmeseddelen med partinavnet inn og feltet for stempling ut – da kan ingen se hva du stemmer. Det skal ikke brukes konvolutt eller annet omslag rundt stemmeseddelen.

  • Gå til en valgfunksjonær og få et stempel på utsiden av stemmeseddelen. Stemmeseddelen må ha stempel for å bli godkjent.

  • Legg den stemplede stemmeseddelen i valgurnen.

stem
Foto: valg.no