Hopp til innhold

Slik beskytter måkene ungene sine

Den følger nøye med på hver bevegelse du gjør, den er på vakt og kan stupe, skrike og bæsje på deg om du kommer for nære. Måka går inn i en ekstrem mammarolle for å beskytte ungene sine.

måkeunge

Når måkemødrene skal beskytte ungene sine ser de på alle mennesker som en trussel.

Foto: Colourbox

«Måker eier ikke samfunnsånd. Skal ha, skal ha. Jeg tør ikke tenke på hvilket parti de ville ha stemt på hvis de hadde hatt stemmerett».

Det synger Odd Børretzen, som tydelig misliker måker sterkt. Det gjør derimot ikke generalsekretær i norsk ornitologisk forening, Kjetil Solbakken fra Trondheim.

– Måker kan være til glede og irritasjon, men det kommer litt an på hvordan man ser det. Jeg gleder meg jo over dem, men jeg kjenner også dem som blir litt irritert, sier Solbakken til NRK.

Sikter på oss når den skal bæsje

Kjetil Aadne Solbakken, generalsekretær i Norsk ornitologisk forening

Generalsekretær i norsk ornitologisk forening, Kjetil Solbakken.

Foto: Privat

Det er spesielt på denne tiden av året at måkene har egg og kanskje også unger. Det er når mødrene skal beskytte disse at man kan oppleve at de for eksempel stuper ned på oss.

– De er bekymret for eggene og ungene sine, og derfor angriper de og skremmer vekk dem som kommer for å true, sier Solbakken.

– Men de fleste går jo bare forbi, de prøver ikke å true?

– Det vet ikke måken. Den ser på folk som en mulig trussel, sier han.

– Noen ganger kan det virke som at måkene også sikter på oss når de skal bæsje?

– Ja, de gjør det. Det er en del av strategien med å prøve å skremme vekk folk for at de skal beskytte ungene sine. Det er ubehagelig og virker etter hensikten, sier Solbakken.

(Artikkelen fortsetter under):

måke

Måka er alltid på vakt for å beskytte ungene sine.

Foto: Colourbox

Bør trekke seg rolig unna

Ornitologen ber folk huske på hvorfor måka kan stupe, bæsje og skrike. Den er som mange andre mødre, litt overbeskyttende.

– Hvis man vet at den hisser seg opp fordi den skal passe på ungene sine, så tenker man kanskje litt annerledes om det, sier Solbakken.

Men, hvis en måke skulle være på nippet til å stupe, er ornitologens tips å trekke seg unna.

– Gå rolig vekk, så vil fuglen slutte etter hvert. Den en naturlig del av bybildet og kysten, så man må bare bli vant til at den er der, sier han.