Hopp til innhold

Elevene trosset kommunen – demonstrerte før skjebnemøte

Kommuneledelsen ønsket ikke demonstrasjoner før det viktige kommunestyremøtet. Elevene møtte likevel fram og sang for politikerne.

Skoledemonstrasjon i Namsos

Skoleelevene sang og viste fram plakater foran NTE Arena i Namsos der kommunestyremøtet foregikk.

Foto: Espen Sandmo / NRK

Engasjementet har vært stort etter at forslaget om å legge ned flere skoler ble lagt fram i Namsos i Trøndelag i sommer.

Forlaget fra et konsulentselskap har møtt mye motstand, og både ved Sørenget skole, Namsos barneskole og Bangsund skole har det vært flere markeringer.

– Vi frykter det verste, og det gjør elevene våre også. De er oppegående og skjønner alvoret hvis skolen deres blir nedlagt, sier Linn Hojem Kvam fra Foreldreutvalget ved Namsos barneskole til NRK.

Linn Hojem Kvam

Linn Hojem Kvam er imponert over elevenes store engasjement for skolen sin.

Foto: Espen Sandmo / NRK

Torsdag morgen møttes lokalpolitikerne for å avgjøre skolenes skjebne. Bakteppet er at elevtallet går ned, og at kommunen må spare penger. Namsos kommune håper å spare over 20 millioner i årlige driftsutgifter ved å legge ned skoler.

Les også Barna til Maria kan få dobbelt så lang skolevei hvis nærskolen forsvinner

Maria Konstanse Bruun ved Sørenget skole

Barneskoleelevene ropte og sang da politikerne ankom NTE Arena før kommunestyremøtet torsdag morgen. «Lenge leve skolen vår» og «Ikke legg ned skolen vår», runget utover plassen foran bygningen. For skoleledelsen i Namsos ga tidligere i uka beskjed om at de ikke ønsket demonstrasjoner fra elevene inne i selve kommunestyresalen. Det førte til sterke reaksjoner fra elever, foreldre og foresatte.

– Vi reagerer veldig på at vi ikke får lov til å synge, og det uten at vi har fått en god forklaring, mener Christine Klykken i FAU ved Namsos barneskole.

Hun får støtte av FAU-kollega Kvam som fulgte demonstrasjonen før kommunestyremøtet.

– Engasjementet kommer fra ungene selv. De brenner for dette, og skjønner godt hva det dreier seg om. Vi har opplevd et massivt trøkk i løpet av den korte tida dette har stått på, sier Kvam.

Demonstrasjon ved Namsos barneskole

Denne uka møtte flere hundre barn og voksne opp ved Namsos barneskole for å markere sin motstand mot nedleggingsforslaget.

Foto: Espen Sandmo / NRK

Namsos barneskole har 240 elever som kommunen vil fordele på to andre skoler i Namsos.

– Vi synes kunnskapsgrunnlaget for nedleggelse er svært tynt, og håper vi har nådd fram til politikerne med våre argumenter for å opprettholde skolen.

– Hva synes du om at ungene ikke får demonstrere inne i kommunestyresalen før møtet?

– Jeg trodde vi bodde i et åpent og fritt demokrati. Dette er jo et åpent møte og hadde det vært noe positivt ville elevene sikkert blitt invitert. Men tvert det blitt noe negativt, får de altså ikke komme inn, sier hun til NRK.

Les også Skolestarten ryker for Tonje (13) og Josefine (14)

Josefine Råen Nordgård og Tonje Larsen Floberghagen

Tall fra Utdanningsdirektoratet viser at i løpet av de ti siste årene er 240 skoler lagt ned i Norge. Bare i fjor forsvant 37 skoler. Samtidig er det blitt 20.000 flere grunnskoleelever i samme periode.

– Vi er bare nødt til å gjøre noe med skolestrukturen vår. Vi sparer 22 millioner kroner hvis forslaget om å legge ned skoler blir vedtatt av politikerne. Folketallet i kommunen går ned, og om knappe ti år har vi 50 millioner kroner mindre å drive skolene for, sa fungerende oppvekstsjef i Namsos, Knut Storeide, til NRK før saken ble behandlet av politikerne.

I formannskapet på tirsdag ble det et knapt flertall for å opprettholde alle skolene i kommunen. Det eneste politikerne ville være med på var en sammenslåing av de to ungdomsskolene i sentrum.

Kommunestyremøte i Namsos

Namsos-politikerne avgjør torsdag skjebnen til flere skoler i kommunen som er truet av nedleggelse.

Foto: Espen Sandmo / NRK