Hopp til innhold

Sjeldent fly stod i juletreåker – nå får det nytt liv

Småflyet har hatt opphold både oppunder taket i en avgangshall og i en juletreåker. Nå har en nevenyttig flyentusiast bestemt seg for å gi klenodiet nytt liv.

Fly i juletreplantasje

PÅ VINGENE: I et par år har flyet stått parkert i en juletreåker i Stjørdal.

Foto: Morten Andersen / NRK

– Jeg lurte på hvordan det har havnet her i juletreåkeren. Jeg har sett det mange ganger på Værnes, da det var stroppa fast i taket der, sier Per Semeleng. Han er nevenyttig flyentusiast. Nå gleder han seg til et par tusen timer med mekking, pussing, og gnikking.

Målet er at han selv etterpå kan fly småflyet. Semeleng er nemlig også flyger i Norwegian. Og flyet er av den sjeldne typen. Ett av få slike i Norge, som er så intakt at det er mulig å restaurere.

Over 60 år gammelt

Flyskroget av typen Piper Tri Pacer, LN-HAF, er historien om småflyet som ingen lenger ville ha.

Til magasinet Flynytt forteller flyets siste eier, mens det ennå var flydyktig, Leif Krogstad, at flyet kom til Norge i 1960, den gangen fra Sverige, og på flottører. Det fløy i mange år i Finnmark, og kom etterhvert til Namsos, deretter Værnes. På Trondheim lufthavn hang flyet lenge som utstilling oppunder taket.

Et skrog, uten innmat, som reisende kikket opp i taket og la merke til.

– Jeg ønsket meg det, men trodde det var umulig, sier Semeleng.

Brage Røkke, juletredyrker (t.v), Per Semeleng, flyentusiast.

ENIGE: Juletredyrker Brage Røkke (t.v.) og flyentusiast Per Semeleng er enige om at Piper Tri Pacer, LN-HAF, fortjener et nytt liv på vingene.

Foto: Morten Andersen / NRK

Byttehandel med juletreselger

Hvordan havnet så flyet i juletreåkeren? Jo, da Avinor pusset opp avgangshallen ble det ikke lenger plass til flyet under taket.

Avinor forsøkte å gi bort flyet like etter julen 2019, men ingen var interessert.

Alternativet var å skrote det, siden ingen ville ha det.

Juletreprodusenten Brage Røkke så imidlertid potensialet. Piper Tri Pacer, LN-HAF, fikk et par år som klatrestativ og lekefly for barn som var med foreldre på juletrehogst.

Her kunne historien endt, om ikke han som ønsket seg akkurat dette flyet, hadde lest om flyet på Facebook.

Semeleng foreslo en byttehandel som går ut på at juletredyrkeren får et mere robust fly i aluminium. Selv tok han nylig med seg Piper Tri Pacer, LN-HAF, på en henger tilbake til mekkeverkstedet hjemme i Fagernes.

– Nå ønsker jeg meg et bilde av flyet i lav høyde over juletreplantasjen, sier Brage Røkke.