Hopp til innhold

Dreper alt i elva

I helga kjempes kanskje siste slag mot lakseparasitten Gyrodactylus Salaris i Steinkjervassdraget. 50 millioner kroner er brukt i kampen, nå frykter Steinkjerfiskere at krigen kan være tapt.

Ny runde med rotenon

Rotenon
Foto: NRK

Klokka åtte lørdag morgen ble den første dosen rotenon tømt i Steinkjervassdraget. Giften blander seg rask med vannet. Fisken som ble fanga i går får leve, den som fortsatt står i elva dør.

Rotenonlager

Giften som skal drepe lakseparasitten Gyrodactylus Salaris, tar også annet liv i elva. Likevel mener både fiskere, fiskeforvaltere og naturvernere at dette er et nødvendig onde for å redde villaksen, for Gyrodactylus Salaris er en parasitt som dreper all lakseyngel.

Laks angrepet av parasitten gyrodactylus salaris
Foto: Gorm Kallestad, Kallestad, Gorm

Kostbar kamp

Lokale fiskere frykter at helgas rotenonbehandling kan være siste sjansen for å bli kvitt parasitten.

Helt siden den første aksjonen i 1993 har Oddvar Undersaker vært med å kjempa for å bli kvitt den trassige parasitten, og totalt er det brukt 50 millioner kroner på den lange kampen. Ullensaker tror helgas aksjon tror er siste sjanse, denne runden med rotenon koster åtte millioner kroner.

- Jeg håper inderlig at dette er siste gangen, men vi er aldri sikre. Det er veldig vanskelig å bahandle dette vassdraget. Vi har en bykjerne som er vanskelig, vi har et munningsområde som er vanskelig. Men vi lykkes jo i andre vassdrag.

I Nordland sier han at de har utrydda lakseparasitten i blant annet Ranaelva og Beiarenelva.

Satser på seier

Et hundretalls frivillige stiller opp under helgas aksjon. Optimismen er fortsatt til stede til tross for at parasitten har komme tilbake gang etter gang.

Rotenonbehandling

- Nå mener ekspertene det skal lykkes, for det blir ikke flere ganger med rotenonbehandling. Så hvis vi ikke lykkes nå, vet vi ikke, sier Ullensaker oppgitt

Han er imponert over at så mange frivillige stiller opp gang etter gang.

- Alle er jo oppgitt, men man må jo bare prøve. Man kan ikke gi opp.

Fredag sa også fiskeforvalter Anton Rikstad at sjansen for å lykkes er større enn noen gang .