Hopp til innhold

SINTEF tildelt FN-pris på 8,4 millioner

FNs generalsekretær Ban Ki-moon overrakte onsdag 14. desember en sjekk på en million dollar til SINTEFs konsernsjef Alexandra Bech Gjørv.

SINTEF ALEXANDRA BECH GJØRV FN BAN KI MOON

Alexandra Bech Gjørv Sintefs konsernsjef og Moez Jomâa (prosjektleder i SINTEF) FNs general sekretær Ban Ki-Moon gav Sintef vinnerprisen på 1 million dollar gjennom programmet 'Powering the Future We Want'

Foto: Johannes Worsøe Berg / NTB

I kveld fikk SINTEF pris av FN for sin innsats med å gjøre energibruk mer bærekraftig. Premien er en million dollar (8,4 millioner kroner) som skal gå til å lede et tre-årig prosjekt som skal bringe Nord-Afrika og Midtøsten et skritt nærmere solcelledrevne ferger.

Avgjørende for bærekraftig utvikling

Prisutdelingen fant sted under en seremoni i FN-hovedkvarteret i New York i kveld. Konsernsjef Alexandra Bech Gjørv i SINTEF er svært glad for å få motta den gjeve prisen.

Hun forteller til NRK at prisen er en annerkjennelse for det SINTEF har gjort frem til nå, mens premien er å få gjennomført prosjektet.

– Denne prisen betyr utrolig mye. Vi jobber jo med det vi selv synes er viktige ting, og det å få FNs annerkjennelse på denne måten gjør jo at den visjonen vi har om teknologi for et bedre samfunn føles enda riktigere, sier hun.

– Hva er idéen bak prosjektet?

– Det bor mange milliarder mennesker langs kystene, og skipstrafikk som er drevet på solcelleenergi kan bidra til å avlaste veger, redusere trafikkproblemer og utslippsproblemer mange steder i verden.

– Et viktig bidrag

Det var 157 kandidater som hadde sendt inn sine bidrag i den store konkurransen.

Også utenriksminister Børge Brende gleder seg over tildelingen.

– Dette er ikke bare en stor anerkjennelse til et av Norges viktigste høyteknologiske forskningsmiljøer, men det er også et viktig bidrag for å løse de miljøutfordringene verden står overfor og et håndslag til Tunisia som trenger internasjonal støtte i sin omstilling, sier Brende.