Sigrid Ekran vant Femundløpet

Dermed vant hun i tillegg NM i hundekjøring langdistanse, og hun vant prøve-VM fordi Femundløpet neste år er VM.

Sigrid Ekran like etter at hun har vunnet Femundløpet F600 2010.

Sigrid Ekran like etter at hun har vunnet Femundløpet 2010. Slik ser hun ut etter å ha kjørt 615 km over nesten 46 timer de siste fire døgn.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

I sitt andre forsøk klarte Sigrid Ekran fra Folldal å vinne langdistansedelen av Femundløpet. I fjor ble hun nummer fire.

Hun klarte dermed å holde unna for regjerende norgesmester Inger-Marie Haaland, som lå 21 minutter bak ut fra Alvdal. På det minste var tidsdifferansen nede i 15 minutter.

Totalt brukte Sigrid Ekran 35 timer og 39 minutter i kjøretid på de 615 kilometerne. I tillegg hadde hun 28 timer obligatorisk hviletid.

Ga opp jakten

Inger-Marie Haaland satte alt inn på å kjøre inn sin kvinnelige konkurrent. Det ble en for stor oppgave.

– Da det var 15 kilometer igjen til Røros fikk jeg vite at jeg fortsatt lå ett kvarter etter Sigrid, forteller Inger-Marie Haaland til NRK.

– Da skjønte jeg at jeg ikke kom til å klare å ta igjen Sigrid. Så jeg slutta å sparke og tok på meg dunjakka. Resten av etappen ble en søndagstur.

– Kjennes godt

Dermed ble det dobbelt trøndersk i årets Femundløp. Tidligere på søndagen vant Svein Sødahl Kvam 400-kilometersklassen. Han bor i Bymarka i Trondheim, og Sigrid Ekran er opprinnelig fra Sparbu i Nord-Trøndelag

For Sigrid Ekran kjentes det ekstra godt å endelig vinne et stort løp.

– Det kjennes godt, var hennes korte svar på en spørsmål fra en journalist om hvordan det kjennes å slå både ni ganger Femundløpvinnere Robert Sørlie og Finnmarksløpvinner Inger-Marie Haaland.

– Det gikk fint hele veien. Hundene og jeg hadde det morsomt, og farten var høy.

– Var du redd for å bli tatt igjen?

– Ja. Hele tida. Men jeg kjørte mitt løp.

Inger-Marie Haaland gir Sigrid Ekran en seiersklem.

Inger-Marie Haaland gir Sigrid Ekran en seiersklem.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Kjent fra Langedrag

Robert Sørlie var i tre år (2004-2006) sjefen hennes i Team Norway , hvor hun hjalp til med forberede han og hundene til deltakelse i Iditarod i Alaska.

I 2007 deltok hun med egne hunder, og kom på en 20.plass, til tross for en brukket nese og sykdom underveis. Det sikret henne prisen som årets debutant (Rookie of the year).

Sigrid Ekran har bevisst valgt å arbeide med dyr og natur. Mest kjent er hun kanskje fra tv-serien «Vi på Langedrag» fra 2001. Hun har studert utmarksforvaltning ved Høgskolen i Hedmark s avdeling på Evenstad. Siden har hun tatt mastergradi Northern Studies ved University of Alaska i Fairbanks.