Sigrid (22) anholdt og utestengt fra Israel i 10 år

Student Sigrid Sivertsen Haugan fikk et ublidt møte med israelske grensevakter da hun prøvde å ta seg inn i Israel.

Sigrid Sivertsen Haugan

Sigrid Sivertsen Haugan ble anholdt av israelske vakter da hun prøvde å ta seg inn i Israel.

Foto: Morten Andersen / NRK

Sigrid Sivertsen Haugan fikk et tøft møte med israelske grensevakter da hun skulle reise inn til universitetet Birzeit i Ramallah på Vestbredden etter sommerferien. På flyplassen Ben Gurion ble hun pågrepet og avhørt i flere timer av israelsk grensepoliti.

– Det var en helt vanlig passkontroll, der jeg leverte fra meg passet og ble satt til side. Deretter kom det en del folk som ønsket å prate med meg og min svenske venninne. Vi ble plassert i et rom og avhørt i fem-seks timer. De spurte om hvor vi skulle og hva vi gjorde der, forteller Sivertsen Haugan til NRK.

Det var avisa Trønder-Avisa som først omtalte saken.

Utestengt i ti år

Sivertsen Haugan er fra Levanger og studerer sosialantropologi ved NTNU i Trondheim. Hun ønsket gjennom utvekslingsprogrammet mellom Universitetet i Trondheim og Ramallah å ta to semestre ved Birzeit-universitetet som en del av studieløpet.

Nektet inngang

Sivertsen Haugan fikk stemplet passet med ingen adgang på flyplassen Ben Gurion ved Tel-Aviv.

Foto: Sigrid Sivertsen Haugan / NRK

Ettersom Sivertsen Haugan allerede hadde registrert en innreise til Israel i passet, ble hun hanket inn av grensepolitiet på flyplassen. Hun var forberedt på å bli stanset, og hadde etter råd fra universitetet bestemt seg for å ikke si at hun skulle studere ved Birzeit.

– Det var veldig rart å bli mistenkeliggjort på den måten. Det var skummelt før de konfronterte meg med hvor jeg skulle, for da måtte jeg holde hodet kaldt. Etter at de fant det ut i en av mine eposter, sa de at jeg kom ikke inn i Israel på ti år og satte meg i varetekt, sier Sivertsen Haugan.

– Vil holde verden utenfor

Sigrid Sivertsen Haugan

Sivertsen Haugan ble fratatt alt av eiendeler og satt i fengsel i fem dager. Hun ble sluppet ut etter én dag etter god jobb fra den norske ambassaden i Tel-Aviv.

Foto: Morten Andersen / NRK

Hun ble i utgangspunktet satt i varetekt i fem dager, men med en bror som jobbet for den norske ambassaden i Amman, ble kontakt opprettet med den norske ambassaden i Israel. Etter press fra ambassaden ble hun sluppet ut etter én dag, og sendt hjem til Norge.

Sivertsen Haugan er glad for at NTNU har samarbeid med Birzeit. Likevel understreker hun at det er betenkelig at universitetet ser seg nødt til å be elevene om å ikke fortelle sannheten, men forstår at det er en risiko man må ta om man ønsker å studere i Palestina.

Rektor ved NTNU, Gunnar Bovim sier skolen nå har tatt grep om saken.

Gunnar Bovim

Rektor ved NTNU, Gunnar Bovim sier skolen har tatt kontakt med den israelske ambassaden for å finne ut hva som har skjedd i denne saken.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

– Dette fremstår som helt uakseptabelt ut fra de opplysninger som foreligger. NTNU har tatt kontakt med den norske ambassaden i Israel for å få klarhet i hva som har skjedd, sier Bovim.

– Ville skjedd i ethvert land

Til universitetsavisa Under Dusken sier førstesekretær Dan Poraz ved Israels ambassade i Norge at de uriktige opplysningene er den eneste grunnen til at Haugan ikke fikk komme inn til Palestina.

– Det virker som om hun ikke fortalte sannheten på flyplassen, og om det er én ting du ikke bør gjøre, så er det å lyve. Folk reiser daglig inn i Palestina for å studere, det er ingenting i veien med det. Om du ikke er ærlig om formålet med reisen vil grensepolitiet bli mistenksomme. Jeg antar det var det som skjedde her, sier Poraz.