Se hele tiltalen mot Northug

Petter Northug Jr. er tiltalt for seks brudd på veitrafikkloven og straffeloven. Se hele tiltalebeslutningen her.

Petter Northug

RISIKERER UBETINGET FENGSEL: Langrennsløper Petter Northug.

Foto: Johansen, Carina / NTB Scanpix

  • Trykk på bildene i saken for å lese tiltalebeslutningen.
Tiltale 1

Side 1 av tiltalebeslutningen.

Tiltale 2

Side 2 av tiltalebeslutningen.

Tiltale 3

Side 3 av tiltalebeslutningen.

Petter Northug Jr. står blant i fare for å miste førerkortet «for alltid». I tillegg til å være tiltalt for fem brudd på vegrafikkloven, er han også tiltalt for falsk anklage etter straffeloven.

Skistjernen forklarte seg falskt i tre avhør innledningsvis i etterforskningen, ifølge tiltalen. Der hevdet han at det var kameraten som kjørte bilen og at han selv var passasjer.

– Det gjorde at kameraten ble siktet, og det er alvorlig. Det er grunnen til at statsadvokaten tok ut tiltalen, sier Olav Rønneberg, som er leder av NRKs krimredaksjon.

Ønsker tilståelsesdom

Statsadvokaten opplyste samtidig at saken kan gå som tilståelsesdom i tingretten dersom Northug samtykker og erkjenner skyld etter punktene i tiltalebeslutningen. Det bekrefter manager Are Sørum Langås at langrennsløperen ønsker.

– Nå vil det bli nye avhør av Northug, og rettsmøtet vil finne sted i løpet av én eller to uker. Da er det mye som tyder på at Northug gir en uforbeholden tilståelse. Det er mye mindre omfattende enn en rettsak, sier Rønneberg.

– Normalt ubetinget fengsel

Advokat John Christian Elden mener i likhet med Rønneberg at punkt seks om falsk anklage er det mest alvorlige i tiltalen.

– Dersom han erkjenner forholdet er tiltalen om falsk anklage et brudd på straffeloven og vel det mest alvorlige forholdet i tiltalen. Det gir normalt ubetinget fengsel, sier Elden til NTB.

Advokaten presiserer at dette forutsetter at Northug søkte å påføre en annen en straffesiktelse og ikke bare prøvde å komme seg selv unna.

– Som siktet kan han ikke straffes for å lyve, men han kan straffes for å skylde på andre, fortsetter han.

I tiltalebeslutningen står det at det blir nedlagt påstand om fradømmelse av førerretten for motorvogn «for alltid».

– Tap av førerkort «for alltid» betyr i praksis fem år, forteller Elden.

Petter Northug sendte ut en pressemelding via manager Are Sørum Langås kort tid etter offentliggjøringen av tiltalen.

Her kom han med en ny beklagelse.

– Tiltalebeslutningen er en ny påminnelse om de alvorlige forholdene jeg har gjort meg skyldig i. Jeg beklager igjen overfor alle jeg har sviktet og er beredt til å ta straffen jeg blir idømt, sier Northug, som altså ønsker å avslutte saken med en tilståelsesdom i tingretten.