Hopp til innhold

Sandkaoset: De fleste velger å vente på fly fremfor å få pengene tilbake

Reiseselskapet TUI sier at de fleste reisende velger å vente på fly, selv om ferien er blitt amputert. Roar Iversen og kona valgte imidlertid å avlyse turen til Tenerife.

Roar Iversen

AVLYSTE: Roar Iversen er tilbake i Trondheim etter et døgn på Trondheim lufthavn Værnes. Han er glad det var så enkelt å få pengene refundert.

Foto: Grete L. Iversen

Den kraftige sandstormen på Kanariøyene har skapt feriekaos for mange nordmenn.

Mens noen har strandet på stengte flyplasser langt hjemmefra, har andre tilbrakt første del av ferieturen på en flyplass i Norge.

Roar og Grete L. Iversen måtte ta inn på hotell ved Trondheim lufthavn Værnes, på grunn av forsinkelser.

Mandag morgen var de fortvilte. De hadde ventet i et døgn, og mener informasjonen fra reiseselskapet var mangelfull. Men i løpet av formiddagen var smilene tilbake.

TUI innvilget søknaden deres om full refusjon.

Fly i sandstorm på flyplassen i Las Palmas på Kanariøyene Gran Canaria 22. febr 2020

KRAFTIG SANDSTORM: Værfenomenet Calima kommer av at sand fra Sahara-ørkenen blåser ut over Atlanterhavet. Stormen som startet i helga skal være den verste på mange år.

Foto: Borja Suarez / Reuters/NTB Scanpix

Ville ikke fått uttelling for turen

– Da vi først fikk kontakt med reiseoperatøren TUI mandag formiddag, ordnet alt seg. TUI gir oss full refusjon, og da ble valget enkelt, sier Roar Iversen.

Etter den korte «ferien» på Værnes, er ekteparet mandag ettermiddag hjemme på Tiller i Trondheim. Badebuksa legges ubrukt tilbake i skapet igjen, og snøskuffa må tas frem etter nattens massive snøfall. Det var ikke slik ekteparet forestilte seg uka, men de er likevel glade.

– Hadde vi reist, ville vi uansett ikke fått uttelling for turen, sier Iversen.

Få søker om refusjon

Reisende som skal være borte i én uke, men som må starte ferien med å vente på flyplass i mer enn 24 timer, kan velge å

  • booke samme reise til et nytt tidspunkt.
  • avbestille turen og få full refusjon.

Det er derimot ikke sikkert at de som er sandfaste på Kanariøyene har krav på kompensasjon.

Flypassasjerer på Las Palmas flyplass søndag 23. febr 2020

CALIMA: Værfenomenet Calima har sørget for at over 2.000 normenn er sandfast på Kanariaøyene.

Foto: BORJA SUAREZ / Reuters/NTB Scanpix

Så langt har ikke mange gjort som ekteparet fra Trondheim.

Ifølge TUI har de første kanselleringene fra reisende begynt å komme inn, men i 16-tiden mandag er det snakk om kun mellom én og fem prosent av de reisende.

– Det er snakk om ganske få avbestillinger, cirka én eller to per avgang slik det er nå. Det er selvsagt noe som kan endres opp til de aktuelle avreisetidspunktene, sier Kevin Breivik, pressevakt hos TUI.

Skal gå et fly til Tenerife mandag kveld

Breivik mener at tallene fra TUI er et klart signal om at folk vil komme seg til Gran Canaria eller Tenerife – selv om ferieturen ender med å bli kortere.

– Hvis ikke ville avbestillingsprosenten vært mye høyere per avgang, sier Breivik.

Også Ving melder om det samme. Ifølge Marie-Anne Zachrisson i Ving Norge, har noen få reisefølger valgt å avlyse reisen sin fra Oslo til Tenerife mandag.

– De fleste vill komme seg avgårde på vinterferie til tross for forsinkelsen og vil motta en kompensasjon utfra hvor lang forsinkelsen ble og hvor lang ferie de har bestilt, sier Zachrisson.

Sandstormen har sørget for forsinkede avganger til og fra en rekke norske flyplasser: Oslo, Stavanger, Bergen, Trondheim, Torp, Kristiansand, Ålesund, Haugesund og Bodø.

Mandag kveld klokken 19 skal en SAS-maskin etter planen gå fra Bergen til Tenerife, hvis alt går som planlagt. TUI sier til NRK at det fortsatt er mange forsinkelser, og at det er vanskelig å love at alt skal gå som planlagt.